Tog kvarglömd femhundring – får nära 14 000 kr i böter

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 2 jun 2023 2023-06-02
E-post

I slutet av mars tog en kvinna i stadsdelen Råslätt i Jönköping en kvarglömd femhundralapp ur en bankomat. Nu får hon nästan 14 000 kronor i böter.

Enligt åklagaren såg kvinnan, som är i 60-årsåldern, att personen som var före henne i kön hade glömt kvar femhundringen. Hon gick emellertid inte till polisen med den kvarglömda sedeln utan behöll den i sin ägo.

I mitten av maj kontaktades kvinnan av polisen. Kvinnan hade då kunnat identifieras med hjälp av övervakningskameror och hade vid den punkten inte meddelat myndigheten om att han tagit femhundralappen från bankomaten.

Därför döms nu kvinnan för brottet fyndförseelse.

– Om man hittar något som ska betraktas som hittegods ska man så snabbt som möjligt lämna in det till polisen och jag menar att det gått längre tid än så snart som möjligt, säger åklagaren Anna Christensson till SVT.

Påföljden för kvinnan blir ett strafföreläggande med böter om 13 800 kronor.

Uppdatering 2023-06-02: En tidigare version av artikeln gav bilden att kvinnan hade hittat femhundralappen och på eget bevåg lämnat in den till polisen. Detta var felaktigt och har rättats.

Läs även: Jägare vill förvara vapen hos pappa – tas upp av Högsta förvaltningsdomstolen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag