Hög beredskap hos Eon inför stormen i södra Sverige

En elgubbe arbetsjordar FeAl-linor i en stolpe genom att kortsluta faserna mot varandra. Foto: Lennart Angermund / Pressbild Eon
  • Lördag 7 nov 2015 2015-11-07
E-post 32

SVERIGE Under kvällen väntas höststormen Freja dra in över södra Sverige och SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Samtidigt meddelar energibolaget Eon att de stärker upp med hög beredskap. – Vi för en nära dialog med SMHI och anpassar vår beredskap efter deras prognoser, säger driftchefen Peter Hjalmar i ett pressmeddelande.

Under lördagkvällen väntas höststormen Freja dra in över södra Sverige och SMHI har utfärdat en klass 2-varning. I Halland och västra Skåne väntas stormbyar på upp emot 25-27 meter per sekund och räddningstjänsten uppmanar boende i Skåne att ta vara på lösa föremål utomhus.

– Surra fast grejer på tomten och iaktta försiktighet om du rör dig ute, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd till Aftonbladet.

Energibolaget Eon har en hög beredskap

Det främsta problemet vid stormbyar och oväder är strömavbrott. Stora delar av elnätet i södra Sverige är säkrat mot stormar efter att energibolaget ersatt luftledning med nedgrävd kabel, alternativt med isolerad stålaluminiumtråd. Men det förekommer fortfarande icke isolerad luftledning på flera håll och dessa är känsliga för träd som faller över ledningarna.

I ett pressmeddeleande berättar energibolaget Eon att de satt in hög beredskap inför kvällen. Beredskapsstyrkan består av cirka 100 personer och 30-talet maskiner, berättar företaget.

– Vi för en nära dialog med SMHI och anpassar vår beredskap efter deras prognoser. Vår organisation som står redo från lördag eftermiddag kommer att dirigeras dit de behövs bäst. Om situationen kräver det, har vi dessutom bra möjligheter att snabbt växla upp ytterligare i antal resurser, säger Peter Hjalmar, driftchef på E.ON Elnät Sverige.

Fakta om vädersäkring av elnät

– En av de största vädersäkringarna på svenskt elnät utfördes efter stormen Gudrun 2005. Arbetet med att gräva ned kabel pågick i flera år.

– De vanligaste kablarna som grävs ner ersätter luftledningar på spänningsnivåer mellan 10 – 20 kilovolt. Det är sista delen på distributionsnätet innan transformator som omvandlar strömmen till 230 volt per fas.

– All distribution är inte nedgrävd i södra Sverige. På en del sträckor har trådarna ersatts med isolerad luftledning. De benämns vanligen som BLL eller BLX beroende på egenskaper. Du kan känna igen dessa trådar genom att de antingen har ett svart eller grönt plasthölje och isolatorerna sitter tätt mellan varandra uppe på stolpen.

– Icke isolerad luftledning är vanligen av typen FeAl-lina. Den har en kärna av stål och aluminiumtrådar spunnet runt stålkärnan. FeAL-linor är ofta namngivna efter olika fågelarter. På stora luftledningar med spänningsnivåer över 50 kilovolt används fortfarande oisolerad FeAL, de sitter nämligen så högt upp i luften att de inte kan kan påverkas av nedfallande träd.

– De känsligaste trådarna för nedfallande träd är oisolerade koppartrådar. De har tidigare varit vanligast mellan transformator och slutkund där de levererat 230 Volt per fas. Idag har de i mycket stor utsträckning ersatts med nedgrävd kabel, så kallad serviskabel.

– En metod för att reparera oisolerad FeAL-lina som gått av sker med en hylsa och en sprängladdning som klämmer åt linan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag