Hela denna artikel är en annons

Högt blodtryck – den dolda folksjukdomen

  • Tisdag 13 jun 2023 2023-06-13
E-post

Högt blodtryck är en av de dolda folksjukdomarna, och omkring hälften av alla svenskar i åldern 65 till 85 år lider av högt blodtryck. Enligt professor Olle Melander vid Lunds universitet orsakar högt blodtryck fler dödsfall globalt än fetma och diabetes gör tillsammans. 

– Ändå kan ingen i dag förklara exakt vad som händer, på molekylnivå. Men vi vet att ett högt blodtryck påskyndar plackbildning som orsakar åderförfettningen av kärlen, vilket i sin tur orsakar sjukdomar i hjärta och kärl, säger Melander i en kommentar till Hjärt- Lungfondens hemsida.

Ett problem är enligt Melander att de mediciner mot högt blodtryck som finns tillgängliga idag inte är lika effektiva för alla individer.

– Det behövs mer forskning för att få fram nya blodtryckssänkande läkemedel som hindrar att människor drabbas av stroke och hjärtinfarkt, säger Melander.

Ett annat problem är att många personer inte vet om att de lider av högt blodtryck, eftersom det ofta ger få eller inga symptom. Många får inte veta att de har högt blodtryck förrän de har undersökt saken, och får först då svar på varför de varit trötta eller lidit av återkommande huvudvärk.

En del väljer att ta saken i egna händer, och köper en blodtrycksmätare för att hålla koll på sitt eget blodtryck. Många blodtrycksmätare på marknaden är enkla att hantera för att personer utan medicinsk utbildning ska kunna hålla koll på sitt blodtryck utan hjälp av läkare.

Värt att komma ihåg är att blodtrycket varierar över dygnet av både fysiska och psykiska orsaker. Blodtrycket är exempelvis högre när man är fysiskt aktiv och musklerna behöver mer blod, eller under  stress då hjärtat pumpar snabbare.

På motsvarande sätt är blodtrycket är lägre när man slappnar av och vilar, och i regel är det allra lägst på natten när man sover.

Blodtrycket varierar dessutom från individ till individ och i olika åldrar, ju äldre vi blir desto högre blir blodtrycket. Blodtrycket kan dessutom variera med årstiden, så att det är lägre på sommaren och i varma klimat.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag