Hot mot ambulanspersonal allt vanligare

Det är inte lätt köra ambulans. Montage: Nyheter Idag
  • Lördag 19 jul 2014 2014-07-19
E-post

Vid en nattlig utryckning i Örebro hotades ambulanspersonal av en folksamling. Nu efterfrågar alltfler ett register över farliga adresser. 

Det var i förra veckan som en ambulans i Örebro ryckte ut efter ett nattligt larm om ett misstänkt armbrott. På grund av den ringa skadan prioriterade ambulanspersonalen andra mer akuta fall och kom inte till platsen förrän efter ca 40 minuter. Då hade omkring 100 människor samlats och stämningen var hätsk och upprörd.

– Vi gör en bedömning om behov finns och det är hela tiden prioriteringar. Ambulansen är så pass hårt belastad och då kan den behövas för någon med hjärtsjukdom  eller något annat som är prioriterat. Det gör att vi försöker att ha resurser lediga för prioritet ett fall, säger Åke Gustafsson, tillförordnad verksamhetschef på Akutkliniken, till Radio P4 Örebro.

Tvingades trycka på överfallslarmet

När ambulanspersonalen kom till platsen gjorde man bedömningen att armen troligen var bruten men att det inte behövdes någon ambulanstransport. Då försämrades stämningen i folkmassan och blev så hotfull att ambulanspersonalen tvingades trycka på överfallslarmet. Inte förrän polisen kom till platsen lugnade folkmassan ner sig.

Akutkliniken har fått kritik för att det tog så lång tid innan ambulansen kom till platsen. Men Åke Gustafsson förklarar att även om avståndet mellan kliniken och det område, från vilket larmet kom, är kort så finns det många andra bitar att ta hänsyn till.

– Det är mycket runt omkring. Sammantaget handlar det inte om några minuter utan den här ambulansen blir upptagen i kanske 20–30 minuter istället, säger han.

Hoten ökar

Hoten mot ambulanspersonal har eskalerat de senaste åren. SOS Alarm har i dag som rutin att de informerar både polis och ambulans om det verkar oroligt på en plats. Ambulanser åker till exempel inte in i ett område där det pågår oroligheter utan att ha poliseskort. Det har också ställts krav på att SOS Alarm ska kunna flagga farliga adresser, så att ambulanspersonal ska vara bättre förberedd på vad de kan mötas av när de kommer till platsen. Men det är ännu inte klart om det är möjligt att införa ett sådant register.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag