Hot och våld ökar på Borås skolor: ”Vi har haft stenkastning”

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Tisdag 20 okt 2020 2020-10-20
E-post 538

BORÅS Hot och våld mot personal på Borås högstadieskolor har ökat kraftigt under de senaste åren. Detta enligt Lärarförbundet och tillbudsanmälningar som SVT Nyheter Väst har tagit del av.

SVT rapporterar att det gjordes 16 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar till Borås stad 2017. 2019 gjordes 55 anmälningar, och fram till september i år var antalet anmälningar uppe i 57.

– Klimatet har hårdnat. Det är inget snack om det. Då gäller det framför allt språkbruket hos elever. Det förekommer hot, en del våld och liknande, som jag tycker har eskalerat, säger läraren och fackombudet Karl Hallerup.

– Vi har haft stenkastning, och det har varit sådana fall där det skulle kunna gått väldigt, väldigt mycket värre än vad det faktiskt gick.

Våldet och hoten kommer från både elever och vårdnadshavare. SVT erfar att lärare ibland inte vågar anmäla händelserna då man är rädd för att situationen ska förvärras.

SVT pratar med flera lärare som vill vara anonyma. En kvinnlig lärare berättar att någon lade ut hennes bild och nummer på en sexsajt.

– Det ringde massa konstiga nummer till mig. Jag blev så chockad när jag såg annonsen och någonstans visste jag vem som låg bakom detta. Jag anmälde det men polisen gick inte vidare med det, säger hon.

Utländsk polis lyckades spåra användaren, men utredningen lades ned ändå.

– Jag misstänker att det var en elev som ville hämnas på mig efter att jag markerade för hen under en lektion, säger läraren.

SVT citerar ur några anmälningar som man tagit del av.

”Elev fick tag i en sopborste och svingade den mot mig. Jag fick upp armen som skydd och borsten träffade min underarm med ganska stor kraft. Huden under skjortan revs upp och jag fick rejält ont i muskeln”, står det i en av dem.

SVT rapporterar även att minst tre rektorer i Borås måste bära överfallslarm på grund av hotbilden mot dem.

Läs även: S-politiker vill tvinga föräldrar sätta sina barn i förskola från två års ålder

Läs även: Elev ombads ta av sig sitt kors på skolfotografering: ”Skulle kunna vara kränkande”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag