Hur lyckades en terrororganisation genomföra en storskalig militär operation?

  • Söndag 8 okt 2023 2023-10-08
E-post

Det är Irans islamister som genom ombud, Hamas och Islamiska Jihad, bedriver krig mot Israel. Deras gemensamma huvudmål är att utplåna Israel. Irans nuvarande styre hade även innan maktövertagandet 1979 samröre och kollaboration med palestinska terrorister.

Efter islamisters maktövertagande i Iran inledde den nya regimen ett ännu mer sofistikerat samarbete med palestinska terrorister. I fortsättningen på sin Israelfientliga ambition inrättade den iranska regimen det militära organet Islamiskt Revolutionsgarde samt en rad olika organisationer för att underminera Väst och Israel.

Dessa organisationer ligger bakom mullaregimens samtliga operationer mot Israel och Väst. Även om Irans shia-islamister har en fientlig inställning gentemot sunni-islam har Irans regim på senare tid bistått sunnimuslimska Hamas och Islamiska Jihad med vapen och resurser.

I lördags genomförde terroristorganisationen Hamas en ovanlig och storskalig militär operation mot Israel, tog tiotals israeliska kvinnor, gamla och civila som gisslan. Hundratals israeler, däribland barn, äldre och kvinnor, har dödats och deras kroppar har skändats. Bland offren finns även två tyska kvinnor som hade rest till Israel för att delta i en musikfestival. De oanständiga scenerna med skändandet av kvinnokroppar är höjden av islamisters vidriga kvinnosyn. Detta slutar aldrig upprepas.

Hur kommer det sig att Iran via Hamas slår till nu?

Detta är en process som har växt fram successivt och som blivit en given utgång av eftergiftspolitik gentemot islamister. Diktator Ali Khamenei har på senare tid visat sitt missnöje mot Saudiarabiens fredsavtal med Israel. Han skrev den 3 oktober via plattformen X; ”Sionistregimens dagar är räknade”. Därmed gav han klartecken för en operation mot Israel. Tidigt på morgonen den 7 oktober inledde Hamas en operation mot Israel. Även Hizbollah på norra sidan av Israel slog till mot israeliska mål med Irantillverkade raketer.

Denna storskaliga attack mot Mellanösterns enda demokrati kan således förklaras med den iranska islamiska regimens långvariga fientlighet mot Israel samt Bidenadministrationens eftergiftspolitik. Vänstern i Europa och demokraterna i USA har således i drygt fyra decennier med sin eftergiftspolitik främjat islamisters framfart och destabiliserat världsfreden. Inte minst i Sverige har islamiseringen genom mångkulturpolitiken fortgått alldeles för länge.

Demokraterna i USA, redan under Obamas tid vid makten och därefter med Biden som president, har fört ”dialog” med den iranska regimen med det s.k. Iranavtalet och genom det senaste fångutbytet med Iran samt med USA:s överlämnande av sex miljarder dollar till den iranska regimen. Beloppet motsvarar Sveriges försvarsbudget för ett år. En stor del av lösensumman har givetvis utdelats till Hamas för att finansiera kriget mot Israel.

Även i Israel har det på senare tid, med Benjamin Netanyahu som premiärminister, funnits stora inre motsättningar och splittring. Detta har givetvis försvagat den israeliska gemenskapen och sammanhållningen. Hamas passade då givetvis på att med iranska regimens stöd genomföra pågående operation mot Israel. Detta påminner om ett annat historiskt överraskningskrig som de arabiska grannländerna påtvingade Israel.

Faran sträcker sig även till Sverige

I Sverige jublar vänsterns islamistväljare vid varje attack mot Israel och de västliga symboler och intressen. Iranska regimen, via Imam Ali Islamic Center, anordnar årliga antisemitiska och anti-Israel demonstrationer. Detta center ägnar sig även åt spionage och underrättelseverksamhet mot Sverige och svenska intressen. Det är således detta spioncenter som mobiliserar Irans agenda via shiamuslimska migranter.

Iran genomdriver även påverkanskampanjer via sina lobbyister. Gällande svenskt vidkommande har syskonen Trita och Rouzbeh Parsi, och i viss mån även Mohammad Fazlhahsemi, varit tongivande Iran-lobbyister. Deras analyser och ”expertutlåtanden” är alltid en i ett led av den iranska regimens påverkanskampanjer.

USA och nu Israel har upplevt sin 11:e september. Även Sveriges 11:e september är inom räckhåll. Denna fara kräver ett uppvaknande och ett säkerhetsperspektiv med omfattande kartläggning av den iranska regimens aktiviteter och islamisters destabiliserande faktor. Vänsterns allians med islamister framstår numera som ett faktum även i Sverige.

Nu har högerregeringen i Sverige styret och därmed ett öppet mål framför sig som inte bör brännas. Genom snabba reformer går det att förebygga våldsbenägna och agitatoriska islamisters framfart i landet. Läget i Israel är ett starkt tecken på att islamister, varje dag och varenda sekund ska hållas i schack. Tankarna går till Israel. Landet är en förebild och det är därifrån inspirationen bör inhämtas.

Om debattören

Nima Rostami, advokat och debattör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag