HVB-hemmen larmar: Vi får inte hindra rymningar
Knarkförsäljning, vapengömmor och rymningar är inte ovanliga företeelser på Sveriges HVB-hem. Men trots det får personalen inte agera mot ungdomarna, menar de som driver hemmen.
– Om man vet att en ungdom ska göra något som är dåligt så måste man ingripa, men det får vi inte göra, säger Olow Sundström, som driver Retro HVB utanför Uppsala, till SVT.
Totalt finns det 62 HVB-hem i Sverige där kriminella barn och ungdomar kan placeras. I motsats till när det gäller sluten ungdomsvård på SIS-hem har personalen på HVB inte befogenhet att vidta tvångsåtgärder.
Detta trots att det enligt Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKR för avdelningen för vård och omsorg, kommer in både vapen och droger på hemmen.
– Då kan man inte ens gå in i deras rum för att titta om det finns vapen och knivar, för det är för integritetskränkande, säger hon till SVT.
Läs även: Rymlingar från HVB-hem öppnade eld mot pensionärs lägenhet
I ett möte med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall krävde hon nyligen att personalen ska kunna vidta fler åtgärder mot ungdomarna. Bland annat vill hon att man ska kunna ta mobiltelefoner och datorer i beslag, drogtesta ungdomarna samt låsa in vapen.
Olow Sundström, som driver Retro HVB i Björklinge norr om Uppsala, är väl bekant med problemen. Enligt honom är ungdomarna ofta inblandade i grov kriminalitet redan vid ankomsten till HVB-hemmet.
Att många av dem rymmer ser han inte som något märkligt. Detta eftersom det i nuläget inte finns något lagutrymme för stoppa någon från att fly, bortsett från när det gäller vård enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) där det finns särskilda befogenheter.
– Om någon vill sticka har vi inte mandat att försöka påverka mer än att prata med ungdomen, säger Sundström.
Läs även: Ung man på HVB-hem blev misshandlad och kissad på av andra intagna