ID-kapningar ökar med 2,3%

Foto: Flickr
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 0

SVERIGE Fler svenskar faller offer för id-kapningar, det uppger en enkätundersökning från Sifo beställd av företaget Mysafety. Enligt enkätundersökningen kan upp till 200 000 svenskar vara drabbade.

I en ny enkätundersökning från Sifo framgår det att ett stort antal svenskar har blivit utsatta för id-kapningar det senaste året, det uppger Sveriges Radio.

I enkätundersökningen som är beställd av bolaget Mysafety svarade 4 300 personer på frågor rörande id-kapningar, av de som svarade uppgav 2,8 procent att de har drabbats av id-kapning under det senaste året, utslaget på hela befolkningen blir det upp till 200 000 svenskar som kan ha drabbats av id-kapning. Mängden id-kapningar har ökat med 2,3 procent sen förra året.

Enligt Ingegerd Widell på folkbokföringen kan man enkelt försvåra jobbet för tjuvar. För att värja sig från kriminella som vill åt ens post kan man försvåra för obehöriga att genomföra en adressändring. Det går att göra så att man endast kan ändra adress genom användning av bank-id, istället för att kunna adressändra genom blankett.

– För de som jag har pratat med och lyssnat på så har det varit ohyggligt obehagligt och tidskrävande att reda ut, och få de här olika företagen att förstå att det var inte jag utan det här är faktiskt någon annan, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Folkbokföringen, till Sveriges Radio.

Ideella Stöldskyddsföreningen listar flera saker man kan göra för att enkelt skydda sig mot id-kapare. Bland annat böIDr man skaffa en digital brevlåda så ingen kan ta ens myndighetspost, man bör även skaffa en sexsiffrig kod till sin dator och mobil.

– På vår hemsida finns både tips om vad man ska göra om man blivit utsatt men också vad man ska tänka på förebyggande, säger Lina Nilsson, expertrådgivare på Stöldskyddsföreningen, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag