Imam inför rätta för hets mot judar

Foto: Flickr
  • Tisdag 20 aug 2019 2019-08-20
E-post 515

HELSINGBORG På måndagen inleddes huvudförhandlingen i rättegången mot en imam som kallade judar för ”apornas och svinens avkommor”.

P4 Malmöhus rapporterar att imamen från Helsinborg står åtalad för hets mot folkgrupp för uttalanden som han gjorde på en demonstration i juli för två år sedan.

I samband med demonstrationen höll imamen tal på Gustav Adolfs torg i Helsingborg och kallade då judar för ”apornas och svinens avkommor”. För detta polisanmäldes han bland annat av den lokala judiska församlingen.

Enligt P4 Malmöhus medger imamen att han har hållit talet men förnekar brott. Enligt honom framförde han bara kritik mot staten Israel. Demonstrationen skedde efter att Israel begränsat tillgången till al-Aqsamoskén vid Tempelberget i Jerusalem.

Åklagare Linda Seger köper inte imamens förklaring och kallar den ”en efterhandskonstruktion”. Hon yrkar på att mannen straffas med villkorlig dom och böter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag