Intagna hungerstrejkar mot att de ännu inte har utvisats

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 4 aug 2021 2021-08-04
E-post

ROSERSBERG På anstalten Storboda, tre mil norr om Stockholm, har en grupp intagna inlett en hungerstrejk. Skälet är att de är missnöjda med att deras utvisningar drar ut på tiden, rapporterar SVT.

På Storbodaanstalten finns 24 platser för personer som väntar på att utvisas från Sverige. Det handlar om personer som har suttit fängslade för brott, och andra som av säkerhetsskäl inte kan vara placerade på Migrationsverkets förvar.

Sedan i söndags har ett flertal av dem hungerstrejkat mot att de inte har utvisats än. Från början var de tolv, och på måndagen anslöt ytterligare sju.

– De är missnöjda över att det tar tid. Ovissheten och att behöva sitta och vänta är jobbig. Om och när någon ska utvisas är inget som vi beslutar om, utan det ligger på andra myndigheter, säger Magnus Jonsson, ställföreträdande kriminalvårdschef på anstalten, till SVT.

– Vi följer det här noga och upplever att vi har en god dialog med de intagna och kontrollerar så att ingen mår dåligt av det här och behöver läkarvård.

SVT: Hur vanligt är det att ett fängelsestraff har avtjänats, men att personerna fortsätter sitta frihetsberövade eftersom deras utvisningar inte kan genomföras?

– Det händer hela tiden och det är relativt vanligt att det kan dröja en tid. Sedan är det helt beroende på varje specifikt ärende, vilket utvisningsland det handlar om och så vidare. Men det är något fall konstant, skulle jag säga.

Läs även: Åtal för attack mot busschaufför: ”Du är inte muslim, jag kan göra vad jag vill”

Läs även: Afghaner släpps på fri fot efter stoppade utvisningarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag