Afghaner släpps på fri fot efter stoppade utvisningarna

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 29 jul 2021 2021-07-29
E-post

SVERIGE En del afghanska medborgare får lämna Migrationsverkets förvar efter att myndigheten valt att stoppa utvisningarna till Afghanistan, rapporterar Ekot.

Den 16 juli fattade Migrationsverket beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan efter att säkerhetsläget i landet förvärrats. Afghaner med av- eller utvisningsbeslut kommer att få stanna i Sverige tills vidare.

Stoppet innebär att vissa afghaner nu släpps från Migrationsverkets förvar där de har suttit inlåsta i väntan på att bli hemskickade. De får röra sig fritt men måste anmäla sig hos polisen med jämna mellanrum.

Patrik Engström, chef på nationella gränspolissektionen, har tidigare sagt till Ekot att det inte är alla som släpps på fri fot.

– Den prövningen görs i regionerna av regionala beslutsfattare, och den görs individuellt, har Engström sagt.

Enligt Ekot har gränspolisen inte koll på hur många afghaner som har fått lämna förvaren sedan stoppet infördes. Deras utvisningsbeslut gäller fortfarande och ska verkställas när situationen i hemlandet stabiliserats.

Läs även: Läkaren Farshid Sistani döms för att ha sålt falska covidtest och reseintyg

Läs även: Köpte graviditetstest till sin elvaåriga styvdotter – nu döms han för upprepade våldtäkter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag