Interna dokumentet: Så krishanterar M att partiledningen släppte igenom EU:s stödpaket

M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Flickr
  • Torsdag 25 mar 2021 2021-03-25
E-post 2107

SVERIGE Moderaterna har fått hård kritik i sociala medier för sitt beslut att lägga ner sina röster i omröstningen om EU:s stödpaket. I ett internt dokument försöker nu partiet centralt att krishantera och tipsar politiker runt om i landet om hur man ska försvara riksdagsgruppens ställningstagande. ”Återhämtningspaketet kan dock rätt använt bidra till återhämtningen även om vi är långt ifrån nöjda med överenskommelsen regeringen förhandlade fram”, skriver man och tipsar bland annat om att använda Fredrik Reinfeldt i argumentationen.

Under onsdagens omröstning i riksdagen om regeringens proposition om EU:s stödpaket/återhämtningsfond valde samtliga ledamöter från Moderaterna och KD att lägga ner sina röster. Hade partierna valt att rösta nej tillsammans med SD och V hade Sverige stoppat stödpaketet.

Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade ja.

Både KD och M har fått kritik i sociala medier för sitt ställningstagande. Enligt flera källor finns det också intern kritik och oförståelse inom Moderaterna för partiledningens beslut att släppa igenom EU:s stödpaket.

För att krishantera har Moderaterna centralt i ett mycket sent skede, bara en kort tid innan själva omröstningen, tagit fram ett dokument där M-politiker runt om i landet får råd hur de ska försvara riksdagsgruppens agerande.

”Vi har varit väldigt kritiska till både förslaget och till regeringens bristfälliga hantering av frågan. Men om Sverige lägger in sitt veto och säger nej till EU:s återhämtningsfond som varit färdigförhandlad sedan i juli, så öppnar vi dörren till en både politisk och ekonomisk kris i hela EU”, uppger M-ledningen som lyfter fram vikten av att Sverige är en del av EU.

Bli prenumerant och läs om:

– hur M-ledningen vill skylla på Stefan Löfven

– hur man vill använda Fredrik Reinfeldt i kommunikationen

– planen för hur stödpaketet ska betalas tillbaka

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag