Internetoperatören Bahnhof vägrar övervaka – då hotar staten med miljonböter
Det är den den statliga myndigheten Post- och telestyrelsen(PTS) som nu hotar bötfälla internetleverantören Bahnhof om de inte omedelbart börjar spara sina kunders trafik. Bahnhof meddelar i ett pressmeddelande att man kommer att överklaga beslutet. – Jag känner mig lugn. Vi har en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen, säger Jon Karlung, Bahnhofs vd.
Bakgrunden är att Sverige införde krav på masslagring av datoruppgifter efter ett beslut från EU. I omröstning i riksdagen i mars 2012 röstade Miljöpartiet och Vänsterpartiet nej medan Sverigedemokraterna avstod, övriga partier röstade för. Datalagringsdirektivet tvingar internetoperatörer och mobiloperatörer att lagra sändaruppgifter såsom telefonnummer, ip-adresser, och data som gör det möjligt att lokalisera användarna. Dessa uppgifter lagras minst sex månader men högst två år. Kritiker har menat att denna typ av massövervakning av ett helt lands befolkning står i strid med rätten till ett eget privatliv. Förespråkarna av lagen menar att den behövs för att stoppa grov brottslighet och potentiella terrordåd. Fröna till lagen såddes sedan både London och Madrid blivit utsatta för islamistisk terror med hundratals dödsoffer som följd.
EU-domstolen ogiltigförklarar lagen
Turerna kring datalagringsdirektivet fick en helt ny vändning när EU-domstolen i april i år ogiltigförklarade datalagringsdirektivet med motiveringen att åtgärderna i lagen inte står i proportion till det förväntade resultatet. Än mer snurrigt blir det då samma domstol 2013 bötfällde Sverige med 3 miljoner euro med skälen att det tagit för lång tid att införliva direktivet här. Situationen i Sverige har inte varit tydlig heller. Efter EU-domstolens avgörande var det flera operatörer som gick ut och meddelade att man skulle sluta lagra uppgifter om sin kunder. PTS reaktion blev då att man i sin tur inte skulle ingripa mot de operatörer som valde att inte tillämpa datalagringsdirektivet, detta trots att lagen ej upphävts.
Regeringen kräver tillämpning av lagen
Den dåvarande svenska regeringen agerade skyndsamt i och med EU-domstolens avgörande. I en snabbutredning som blev klar i juni i år meddelade man att lagen visst är tillämplig då den inte bryter mot gällande lagstiftning vare sig i Sverige eller i EU. Återigen ändrade PTS sin inställning och meddelade att operatörerna ska fortsätta lagra uppgifter, något som nu alltså Bahnhof vägrar att göra. VD:n Jon Karlung verkar inte allt för oroad
– Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn, säger han.
Två av partierna som röstade nej stöder den nya regeringen. Det återstår att se hur den kommer agera i frågan.