Iphone-arbetare slåss mot kinesisk polis: ”Ge oss betalt”

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 23 nov 2022 2022-11-23
E-post 0

Hundratals arbetare på Foxconns Iphone-fabrik i Zhengzhou i Kina har deltagit i våldsamma demonstrationer mot ledningen, rapporterar Reuters. I scener ovanliga för det kommunistiska Kina ses arbetare slå sönder övervakningskameror och fönster på filmer som sprids på sociala medier.

En film som filmats på natten uppges visa sammandrabbningar mellan arbetare och kinesisk polis, där arbetarna besvarar polisens tårgas med att spruta med brandsläckare.

Demonstrationerna, som började tidigt på onsdagen, ska ha utlösts av att ledningen planerade att försena arbetarnas bonus-utbetalningar.

På filmer som sprids skanderar demonstranter ”ge oss betalt!”, medan de är omgivna av personer i skyddsutrustning, av vilka en del bär batong, skriver Reuters. På andra filmer ser man personerna i skyddsutrustning drabba samman med arbetarna.

Ett annat klagomål från arbetarna har varit att de tvingas dela utrymme med kollegor som testat positivt för Covid-19.

I ett uttalande förnekar Foxconn att företaget är skyldiga arbetarna bonus, eller att de tvingats dela utrymme med covid-smittade personer.

”När det gäller våldet kommer företaget fortsätta kommunicera med anställda och regeringen för att förhindra liknande incidenter i framtiden”, tillägger Foxconn.

Läs även: Kinas ledare till armén: Förbered er för strid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag