IS-anhängare misstänkt för föreberedelse till terrorbrott – Friades tidigare för bombattentat

Foto: Säkerhetspolisen
  • Torsdag 9 Nov 2017 2017-11-09
E-post 18

MALMÖ En man som tidigare friades från att kasta in en brandbomb i en föreningslokal är nu misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Mannen är IS-anhängare och Säkerhetspolisen har under en tid försökt utvisa mannen utan framgång.

En 30-årig IS-anhängare är misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Mannen var tidigare misstänkt för att ha kastat in en brandbomb i en shiamuslimsk föreningslokal men friades av Malmö tingsrätt, det uppger SVT Nyheter.

Mannen var åtalad för terroristbrott alternativt mordbrand, utredningen visade att 30-åringen sympatiserar med IS och att detta skulle varit motivet bakom terrordådet som han blev friad från.

Mannen har under en längre tid suttit i förvar eftersom Säkerhetspolisen vill få honom utvisad. Det har däremot inte gått att få honom utvisad till Saudiarabien eller Syrien, där han har anknytningar. Eftersom den tidigare domen pekade ut mannen som IS-anhängare går det inte att utvisa honom.

Under tiden har mannen haft regelbunden anmälningsplikt hos polisen. Mannen blev aktuell igen under juni när tysk polis grep en man i 23-årsåldern för att han misstänks vara medlem i IS och riskerar upp till 10 års fängelse. Det visade sig att den gripna 23-åringen hade täta kontakter med 30-åringen i Sverige.

Nu har helt nya misstanker riktats mot 30-åringen. Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström hos Malmö tingsrätt begärde, onsdagen den 8 november, att 30-åringen ska tilldelas en offentlig försvarare eftersom mannen är misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Mannen har däremot inte frihetsberövats än och det framstår inte som om att det är bråttom att kalla in honom till förhör.

– Han är inte frihetsberövad, han har ju den här anmälningsplikten som han haft tidigare så det har väl inte varit något behov av ett frihetsberövande. Det har ju inte varit någon brådska med att hålla förhör med honom i alla fall, säger Lars Edman, advokat, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag