Islamistanklagade organisationen Sveriges unga muslimer får rätt till statliga bidrag

SUM:s ordförande Rashid Musa Foto: SVT/Wikimedia
  • Fredag 1 feb 2019 2019-02-01
E-post 3516

STOCKHOLM Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, avslog i våras bidragansökan från Sveriges unga muslimer, SUM, och krävde dessutom tillbaka pengar från tidigare år. Beslutet överklagades och nu ger Förvaltningsrätten SUM rätt till bidrag. Men domen får kritik.

MUCF avslog bidragsansökan från SUM våren 2018 efter att man beställt en rapport som visat att aktivister och sympatisörer för radikala islamistiska rörelser haft ledande positioner i organisationens lokala föreningar. Rapporten visade även på kopplingar till företrädare för den islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

Förvaltningsrätten underkänner bevisen för kopplingarna mellan SUM och Muslimska Brödraskapet och skriver också att man tycker att SUM ”vidtagit åtgärder”.

”Domstolen har bedömt att föreningen har visat att organisationen vidtagit åtgärder mot de medlemmar och medlemsföreningar som agerat odemokratiskt och avbokat föreläsare som uttryckt odemokratiska idéer. Domstolen har inte heller funnit någon koppling till Muslimska brödraskapet. I bedömningen har domstolen också tagit hänsyn till att föreningen genomfört demokratifrämjande insatser och bedrivit ett förebyggande arbete mot extremism”, skriver rådman Kerstin Andres i ett pressmeddelande.

Sameh Egyptson är forskare i interreligiösa relationer som nyligen gett ut boken Holy White Lies om hur Muslimska Brödraskapet byggt upp sin verksamhet i västvärlden, med Sverige som exempel. Egyptson menar att det finns kopplingar mellan SUM och Muslimska Brödraskapet och det också finns tillgängligt material som styrker det.

”Domstolsuttalandet bygger på bristande fakta. Författaren till rapporten som beställdes av ungdomstyrelsen hade inte tillräckligt med information. I min bok Holy White Lies, som kom ut nyligen, presenteras nya fakta som bekräftar kopplingen. Det finns möjlighet att dessa nya fakta kan ändra domen i högre instans”, skriver han till Nyheter Idag.

På sociala medier är kritiken hård.

Dokus Sofie Löfvenmark skriver att skattemedel inte ska göda föreningar som SUM.

 

Löwenmarks kollega i Doku, Magnus Sandelin, påminner om SUM:s historia.

 

Liberalernas Roger Haddad skriver att SUM vägrade ta avstånd från terrorism och ställer sig frågande till att skattebetalarnas pengar ska fortsätta finansiera SUM.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag