Muslimska aktivister stämmer S-politiker

Foto: Wikipedia.org / Nitin Madhav (USAID)
  • Onsdag 26 sep 2018 2018-09-26
E-post 24

GÖTEBORG Enligt SVT har Muslimska mänskliga rättighetskommitténs talespersoner Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi lämnat in en stämningansökan mot Göteborgs kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson gällande ”förtal med hatbrottsmotiv”.

Det var i mars tidigare i år som Göteborgs kommun planerade att visa filmskaparens Hanna Högstedts film Burka Songs 2.0 på kulturhuset i stadsdelen Angered – en film som problematiserar Frankrikes burkaförbud.

När det blev känt för Göteborgs kommun att aktivister från Muslimska mänskliga rättighetskommittén, MMRK, ensidigt skulle utgöra en debattpanel efter filmvisningen, ställde kommunen in visningen av filmen. Ann-Sofie Hermansson (S) skrev strax därefter en förklaring om varför kommunen beslutat att stoppa hela tillställningen i sin bloggpost ”Dalta inte med extremister”:

”Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra (…) Därför måste det demokratiska samhället – genom Göteborgs Stad och många andra aktörer – ha kraften att stå emot”, skriver Hermansson i bloggen.

Hanna Högstedt har försvarat debattpanelens utformning och tycker att det skulle vara fel att bjuda in burkakritiska debattörer:

– Det blir helt felriktat att komma och kräva att en motståndare till slöjan ska bjudas in, sade Högstedt till SVT i våras.

– Regissören till Burka Songs 2.0 tror inte på det fria samtalet. Vill sitta på scenen om mysa med islamisten Fatima Doubakil utan att bli ifrågasatt, twittrade Jenny Sonesson, ledarskribent på Göteborgs-Posten om Högstedts förklaring.

 

Läs även: Uppgifter: Islamistiska Hizb ut-Tahrir arrangerar valbojkottsmöte för muslimer i Stockholms stads lokaler

Jenny Sonesson understryker dessutom MMRK:s radikala sympatier genom att påminna om att de 2010 bjudit in terroristen Munir Awad som föreläsare. Munir Awad var redan vid inbjudningstillfället en välkänd terrorist och han dömdes senare för delaktighet i det planerade terroristattentatet mot den danska tidningen Jyllands Posten – en tidning som väckte stor uppståndelse i den muslimska världen när de 2005 publicerade satiriska teckningar av profeten Muhammed.

Trots att filmen Burka Songs 2.0 ändå visades vid ett senare tillfälle av den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus med MMRK:s Fatima Doubakil som föreläsare, vill nu alltså Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi fortfarande stämma Ann-Sofie Hermansson.

Hermansson svarar på sin blogg att hon ”välkomnar en rättsprocess för att avslöja hur vissa islamistiska aktivister försöker tysta meningsmotståndare och fri åsiktsbildning.” och hänvisar till en rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB): ”Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext – ideologisk kontinuitet eller förändring?”.

”Vi får helt enkelt ses i rätten”, låter Hermansson hälsa Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi.

Läs även: Malmö stad ger bidrag till islamiströrelse – ”Vi har inte resurser att sitta och googla”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag