Malmö stad ger bidrag till islamiströrelse – ”Vi har inte resurser att sitta och googla”

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 sep 2018 2018-09-04
E-post 1071

MALMÖ På tisdagen avslöjar Kvällsposten att Malmö stad ger bidrag till den islamistiska rörelsen Milli Görus. Rörelsen beskrivs som antisemitisk och kritisk till Väst – och leds av en före detta miljöpartist.

Milli Görus är en turkisk rörelse som enligt Kvällsposten har kritiserats för att vara emot integration i Västvärlden och vars företrädare sprider hat mot judar. Ändå har rörelsens gren i Malmö fått bidrag av kommunen – närmare bestämt 72 143 kronor under de senaste två åren.

Pengarna har gått till aktiviteter för barn och unga som består av koranläsning och utbildning i islamisk tro, samt fotboll för killar och simning för tjejer. Enligt kommunalrådet Frida Trollmyr (S), med ansvar över kultur och fritid, har man följt riktlinjerna för att kontrollera att föreningen står för rätt värderingar. Hon säger dock att ”mycket är signalpolitik eftersom det är svårt att kontrollera”.

– Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska. Men jag kan säga att vi är på tårna i de här frågorna, säger Frida Trollmyr till Kvällsposten.

Mili Görus ordförande i Malmö, Idris Yildiz – som i flera år var aktiv miljöpartist och satt i socialnämnden – förnekar dock att rörelsen är antisemitisk och menar att det snarare handlar om antisionism och kritik mot Israel. Kvällsposten frågar honom också vad som händer om en medlem kommer ut som homosexuell.

– Vi skulle inte kasta ut honom, svarar Idris Yildiz. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell.

Läs även: Uppgifter: Islamistiska Hizb ut-Tahrir arrangerar valbojkottsmöte för muslimer i Stockholms stads lokaler

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag