Islamistisk före detta C-profil döms för grovt bedrägeri – här är Aldebes övriga skandaler

Aldebe på plats 29 på riksdagslistan. Foto: Nyheter Idag samt Facebook
  • Onsdag 16 okt 2019 2019-10-16
E-post 1480

SOLNA Ebtisam Aldebe, tidigare centerpartistisk politiker och nämndeman som uppmärksammades för att ha friat en irakisk man från misshandel av sin fru, döms för grovt bedrägeri av Solna tingsrätt efter att ha lurat till sig ersättningar från samma tingsrätt på falska grunder. Det är inte första gången Aldebe är i blåsväder. Förutom den omtalade ”Shariadomen” har Aldebe krävt särlagstiftning för muslimer och nekat kristna konvertiter asyl i migrationsdomstolen samtidigt som hennes make kritiserat att muslimer konverterar till kristendom.

Den före detta centerpolitikern och nämndemannen Ebtisam Aldebe döms för grovt bedrägeri av Solna tingsrätt – samma tingsrätt som hon utsatt för bedrägerierna.

Aldebe har vid 138 tillfällen kräva ersättning för inkomstförlust på sammanlagt 152 575 kronor – trots att Aldebe inte hade någon inkomstförlust för sina uppdrag i domstolen.

Aldebe har hävdat att hon arbetat för stiftelsen Kultur och Integration, där hennes make Mahmoud Aldebe är ordförande, och har också lämnat in lönebesked som styrker hennes påstående.

Varken Aldebes egna inkomstdeklarationer eller stiftelsens arbetsgivaruppgifter som lämnats in till Skatteverket visade emellertid att hon arbetat för stiftelsen. Aldebe och stiftelsen Kultur och Integration har försökt ändra uppgifterna i efterhand.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att Aldebes uppgivna arbetstid ”konsekvent har varit högre när hon haft många uppdrag i tingsrätten och lägre då hon haft få uppdrag”.

Att Aldebes brottslighet var direkt kopplad till hennes uppdrag som nämndeman, en position som åtnjuter allmänhetens förtroende, talar enligt tingsrätten för att brottet bör anses som grovt i och med att hon svikit detta förtroende.

Även systematiken i brottsligheten talar för att brottet bör betraktas som grovt, menar tingsrätten, som dömer Aldebe för grovt bedrägeri.

Brottets straffvärde uppgår till tio månaders fängelse, men då hon är tidigare ostraffad och ”det saknas särskild anledning att befara att Ebtisam Al Debe kommer att göra sig skyldig till nya brott” döms hon till villkorlig dom, vilket är praxis för fängelsestraff från ett år och nedåt.

Aldebe döms också att betala 129 dagsböter och att betala skadestånd till Solna tingsrätt på  152 575 kronor samt ränta, vilket motsvarar beloppet hon lurat till sig. Hon ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden. Aldebe slipper däremot betala rättegångskostnaden för sin advokat, på grund av hennes låga inkomster.

Ebtisam Aldebe säger till Mitt i att hon är oskyldig.

Ville ha särlagstiftning för muslimer

Det är inte första gången Aldebe är i blåsväder. År 2006, då Aldebe var tredje namn på Centerpartiets riksdagslista för Stockholm, föreslog hon undantag i lagstiftningen för svenska muslimer när det gäller arvsrätt.

– Mannen ska alltid ta hand om kvinnan och om kvinnan ärver en del så får hon behålla det för sig själv och mannen som ärver två delar ska då ta hand om hennes försörjning, sade Ebtisam Aldebe till Rapport den 28 april 2006, vilket väckte stor uppmärksamhet.

Centerpartiets dåvarande partiledare Maud Olofsson tog dock Aldebe i försvar, rapporterade SVT Nyheter.

– Hon ställer ju upp på de värderingar vi har och partiets inställning är ju att arvslagarna som gäller i Sverige ska gälla alla som bor här, sade Maud Olofsson i God Morgon Sveriges partiledarutfrågning.

Vid samma tid väckte Aldebes make Mahmoud Aldebe, som vid tillfället var ordförande för Sveriges Muslimska förbund och Centerpartist, uppmärksamhet för ett brev han skickade ut till de svenska riksdagspartierna om att svenska samhället borde anpassas bättre till muslimer.

Bland annat ville Aldebe se att svensk familjerätt anpassas till islam, rätt till ledighet under muslimska högtider och den muslimska fredagsbönen, en moské i varje stad och kommun, att kommuner går i borgen för räntefria lån eller lånar ut räntefritt för moskébyggen och att islam integreras i svenska skolor.

Mahmoud Aldebe skrev också att problemet var att svenskarna har en ”individualiserad religions förståelse som ligger bakom svensk religionsfrihetslagstiftning, medan det för muslimska minoriteten är religionens kollektiva yttringar som är de mest centrala”.

Nekade kristna konvertiter asyl

År 2011 kritiserade Mahmoud Aldebe att muslimska migranter konverterar till kristendom för att sedan söka asyl.

– I dag finns det många avvisningshotade flyktingar som tvingats att konvertera till kristendomen för att få stanna, sade Aldebe till Världen idag.

– Präster brukar skriva intyg och gå med dem till Migrationsdomstolen för att bekräfta att de är kristna och därför inte kan utvisas. Det är ju positivt att de får stanna, men många kommer sedan till oss och säger att de övertalats att bli kristna, fortsatte Aldebe.

Samtidigt var Ebtisam Aldebe nämndeman för C i förvaltningsdomstolen där hon bland annat avgjorde ärenden vid Migrationsdomstolen. I åtminstone tre ärenden nekade Ebtisam Aldebe asyl för asylsökande som konverterat till kristendomen enligt Världen Idag.

Friade man för misshandel av hustru för att han kom från ”bättre familj”

År 2018 åtalades en irakisk man i Solna tingsrätt för att ha misshandlat sin hustru genom att ha knuffat in henne i möbler, slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt in en högklackad sko i hennes ansikte medan han satt grensle över henne.

Mannen friades av en oenig tingsrätt, och domen väckte stor uppmärksamhet på grund av hur den var formulerad. Bland annat skrev man att ”familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”, och att det faktum att hon gick till polisen istället för att lösa frågan med mannens släktingar minskade hennes trovärdighet.

Läs även: Centerpartiet avfärdar att Aldebe radikaliserats – Fick trots det hållas i över tio år

Ebtisam Aldebe var en av två nämndemän som friade mannen, och uteslöts från C och stängdes av som nämndeman efter att domen blev känd.

Men Aldebe uppgav till Mitt i att hon inte stod bakom domens formuleringar.

– Jag står inte bakom den skriftliga delen. Jag har varken fått se domskälet eller godkänt det. Vanligtvis när det råder skiljaktig mening ska man få se skrivelsen för att godkänna den, men det har vi inte fått göra i det här fallet. Jag har inte sagt det som står. Jag fick se domskälet i efterhand, sade Aldebe till Mitt i.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag