Jämnt mellanårsval i USA

Nancy Pelosi och Donald Trump. Bild: US Congress/Shealah Craighead
  • Onsdag 7 Nov 2018 2018-11-07
E-post 40

WASHINGTON Demokraterna vinner majoritet i representanthuset, medan Republikanerna behåller kontrollen över senaten. Det står nu klart efter det första mellanårsvalet under Trumps presidentskap.

Vid 19-tiden svensk tid hade Demokraterna vunnit 220 platser i representanthuset, två mer än de 218 som krävs för en majoritet, medan Republikanerna vunnit 52 platser i senaten, där det krävs 51 för en majoritet.

Demokraternas stjärna Beto O`Rourke misslyckades med att besegra republikanen Ted Cruz i Texas, vilket inte fick hans fans att förlora hoppet. Metoo-aktivisten Alyssa Milano tweetade exempelvis att det bara betyder att han kan ställa upp i presidentvalet.


Beto lyckades samla ihop hela 70 miljoner dollar i donationer från hela USA för att besegra Cruz, vilket gjorde årets senatsval i Texas till det dyraste i amerikansk historia.

President Trump reagerade på valet genom att genast gå ut och stödja demokraten Nancy Pelosi som talman för representanthuset, och erbjöd sig dessutom att hjälpa med att samla ihop de nödvändiga rösterna.


Pelosi är en uttalad motståndare till Trump, som lovat att använda representanthusets makt att tvinga fram vittnesmål och dokument ”strategiskt” mot den sittande presidenten, enligt Fox News.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag