Janouch om hotet från jihadismen: ”Det behövs inga fler utredningar – Det behövs action”

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 6386

KRÖNIKA Katerina Janouch efterlyser krafttag mot hotet från jihadisterna och frågar vad Sverige egentligen gör för att förhindra nya terrordåd. ”Det behövs inga fler utredningar. Det behövs action”, skriver hon.

Dåden duggar så tätt nu att det knappt går att hänga med i realtid. Nyss gick en småbarnsmamma i lugn och ro med sin baby i barnvagn i centrala Åbo i Finland. Nu är både hon och hennes barn mördade enligt de uppgifter jag kan läsa mig till. Mamman är huggen med en kniv i nacken i det senaste bestialiska dådet. Nio är skadade. Både du och jag vet vad dådet påminner om, även om inget ännu bekräftats.

Döden kom även igår kväll i skepnad av en vit skåpbil på La Rambla, den livliga gatan jag gått på flera gånger i ett soligt och bullrigt Barcelona. Man brukar varna turister för fingerfärdiga ficktjuvar i trakterna, däremot inte skåpbilar. Sist jag var här förra sommaren var dagen efter terrordådet i Nice då 84 människor mördades. Ändå funderade jag inte överdrivet runt den spanska trafiksituationen. Det dröjde inte länge förrän islamistiska terrorister tog på sig det vidriga dådet då femton människor mördats, hundra skadats varav minst femton allvarligt.

Jag ser inga spanska flaggor på profilbilderna på Facebook, nyheten flimrar förbi i flödet. Folk är förbannade, men samtidigt uppgivna.

Vi anpassar oss hastigt nu. Större fordon ger mig numera kraftiga obehagskänslor och jag försöker alltid se vem som kör. Folksamlingar försöker jag undvika så gott jag kan och jag blir stressad när det är dags att åka tunnelbana. Jag vänder mig om, försöker ha ögon i nacken. Läser av medmänniskor, kan någon ha kniv? Vad gör jag om någon attackerar? Det här är känslor jag ogillar och försöker trycka undan men de finns där, bubblar under ytan. Tankebanorna har ohjälpligt förändrats. Vi är många som är på vår vakt. Som ser oss efter nödutgångarna. Jag tänker inte längre om. Utan när.

För några dagar sedan intervjuade jag en svensk gränspolis och vi pratade bland annat om människor som lever illegalt i Sverige. Han berättade om ett specifikt fall och jag frågade om denna person, som lurat Sverige i flera år med sin falska identitet, teoretiskt skulle kunna begå terrorbrott. I princip ja, svarade polismannen.

Det finns idag inga poliser som är prickade för att söka efter dem som lever i skuggsamhället. Potentiella terrorister. Det saknas resurser. Eller prioriteras inte frågan? Enligt SÄPO går flera tusen jihadister mitt ibland oss. Det svindlar när jag tänker på vad någon av dem skulle kunna göra med en stulen lastbil.

I en undersökning som gjorts av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism uppger 48,7% av kommunerna att de inte vet om det finns återvändare i deras kommun. Hälften av våra svenska kommuner har alltså inte den blekaste aning.

”En förutsättning för att kommunerna ska kunna arbeta med barn och vuxna som rest för att ansluta sig till IS, är att de vet att de finns. Att de har rest – och att de har återvänt. Att nästan hälften av kommunerna inte har kännedom om det finns återvändare i deras område är uppseendeväckande”, säger samordnaren Anna Carlstedt.

Arbetet som presenteras på nationella samordnarehemsidan ser ambitiöst ut, och man kan ringa ”orostelefonen” på 020-100 200. Vi får veta att andelen kommuner som har en nedskriven handlingsplan mot våldsbejakande extremism har det senaste året ökat från 7 till 44 procent. Men jag skulle gärna vilja ha några konkreta detaljer.

Har man lyckats avradikalisera någon terrorresenär ännu?

Att hälften av kommunerna inte vet hur det står till betyder att den andra hälften vet. Och vad vet man? Huruvida det finns de som varit anslutna till terrorsekten eller hyser sympatier för den? Eller om de väntas hem? Frågan måste ställas, för den är ännu en gång högaktuell.

Vi har ingen som helst kontroll på vilka som befinner sig illegalt i landet, sa gränspolisen och skakade på huvudet. Gränserna är mer eller mindre öppna och det råder stor brist på poliser. Min fråga är vad de ansvariga tänker göra åt saken? Det behövs inga fler utredningar. Det behövs action.

Håller du med Katerina Janouch om att det behövs mer "action" i kampen mot jihadismen?
8016 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag