Japans tidigare premiärminister skjuten till döds under kampanjtal

Shinzo Abe. Foto: Kremlin.ru / CC BY-SA 4.0
  • Fredag 8 jul 2022 2022-07-08
E-post 89

Japans för detta premiärminister Shinzo Abe sköts till döds under ett kampanjmöte i staden Nara på fredagsmorgonen, rapporterar det japanska public service-bolaget NHK World.

Enligt BBC sköts Abe två gånger om medan han höll ett tal i den sydjapanska staden. Säkerhetspersonal vid platsen sprang omedelbart fram och tacklade skytten, som därefter arresterades av polisen.

NHK filmade stunden då Abe blev skjuten.

Den tidigare premiärministern ska omedelbart ha kollapsat efter skotten och förts till sjukhus. Men hans liv gick inte att rädda och vid 11-tiden svensk tid rapporterar japanska medier att Abe har avlidit. Han blev 67 år gammal.

NHK World skriver att den man som arresterats misstänkt för dådet är 41-åring som tidigare ska ha jobbat inom det japanska marinförsvaret.

Shinzo Abe är Japans mest långvarige premiärminister och tillhörde Liberaldemokratiska partiet. Första gången han tillträdde posten var 2006 och han ledde då landet i ett år innan han lämnade. Han återkom sedan 2012 och styrde då landet i ungefär 8 år innan han avgick på grund av hälsoskäl 2020.

Abe sköts medan han kampanjade för en kandidat för det Liberaldemokratiska partiet, skriver NHK World.

Läs även: Japansk ekonom besökte förorten Husby: ”Vad det än var, inte var det Sverige. Den utvecklingen vill vi inte ha i Japan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag