Johannes Nilsson: Indiantrumman och det rasistiska leendet

Bild: Faksimil Youtube
  • Söndag 27 jan 2019 2019-01-27
E-post 135

KRÖNIKA När bilder spreds på ett gäng ungdomar i MAGA-keps som påstods omringa en ursprungsamerikan och ropa ”build the wall” ledde det till uthängningar och våldshot från amerikanska kändisar. På sociala medier grävdes dock en annan historia upp – om hur pojkarna i själva verket var de som utsattes för rasistiskt och homofobiskt hat. 

På kvällen den 19 januari såg jag ett kort klipp utan ljud som spreds på Twitter som visade en äldre ursprungsamerikansk man som trummade på sin traditionella trumma framför en flinande pojke i Trump-vänlig MAGA-keps.

Runt omkring dem stod en stor grupp ungdomar och filmen spreds med uppgiften att ungdomarna hade omringat den trummande gamle mannen och skanderat ”build the wall!”.

Det hela utspelade sig vid monumentet i Washington, och ungdomarna som kom från en privat pojk-skola i Kentycky var på plats i Washington med anledning av ”March for Life”, en demonstration mot abort. Mannen med trumman var enligt uppgifterna som spreds Vietnam-veteran och i Washington för ”Indigenous Peoples March”.

Filmen blev viral, och reaktionerna lät inte vänta på sig. Reza Aslan, en iransk-amerikansk religionsforskare som bland annat gjort en tv-serie åt CNN, frågade sina  288 000 följare om dom någonsin sett ett lika ”punchable face” som pojken med MAGA-kepsen.

Den bild som spreds väcker anstöt på flera nivåer, men kanske allra djupast i bilden av den yngres hånflin inför den äldres visdom, det bortskämda snorungen mot veteranen från ett krig.

Den konflikten i bilden, mellan snorunge och veteran, mellan vulgär nutid och värdig tradition, fick också flera konservativa profiler och tidningar att vända sig mot ungdomarna, och kräva en ursäkt av deras skola Covington Catholic High för incidenten.

Bli PLUS-medlem och läs hela krönikan:

– Kändiselitens besinningslösa näthat.

– Nya fakta framkommer om hatgruppens attack mot MAGA-pojkarna.

– Aftonbladets krönikör: faktagranskning ett vapen som används av troll.

– ”Yanny” eller ”Laurel”? Nej, falskt eller fakta. 

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag