Jönköpings-Posten skrev om falsk SD-namninsamling – mannen bakom hade kopplingar till tidningen

Från den falska namninsamlingen. Bild: Skärmdump
  • Söndag 30 sep 2018 2018-09-30
E-post 308

JÖNKÖPING En falsk namnlista som drev med sverigedemokrater uppmärksammades i en artikel av Jönköpings-Posten, som beskrev den satiriska namnlistans upphovsman som en anonym ”Jönköpingsbo”. Nu har P4 Jönköping avslöjat att mannen hade koppling till det mediehus som ger ut Jönköpings-Posten. 

Den 11 september publicerade Jönköpings-Posten en artikel om en falsk namninsamling för att stoppa valfusk. Namninsamlingen lades upp i en Facebookgrupp under rubriken ”SD ANMÄLER VALFUSK”, men avslutades med meningen ”Alla som signerar det här står upp för Sverige och kan hädanefter stolt titulera sig imbecill – en kämpe för fosterlandet” och hade ”Sverigedemonkraterna” (Nyheter Idags kursivering) som avsändare.

Läs även: Vänsterprofil intervjuades i SVT som ”Mannen på gatan”

Enligt Jönköpings-Posten skapades namninsamlingen av ”en Jönköpingsbo”, som menade att det hela var att betrakta som satir med avsikten att avslöja människor som inte läste på ordentligt.

– Min hälsning är att de ska läsa på, sade mannen till JP. Nöj er inte bara med att läsa en rubrik och en bild. Läs på ordentligt innan ni väljer vad ni tror på.

”Djupt bekymmersamt för ledningen för Hall media”

Nu avslöjar P4 Jönköping att ”Jönköpinsbon” i själva verket är verksam i ett bolag kopplat till Hall Media – som ger ut Jönköpingsposten. Mannen arbetar som konsult med marknadsföring och sociala medier åt Hall media, och har tidigare arbetat med redaktionellt material åt mediehusets tidningar.

– Det är bekymmersamt för oss när man ser kopplingen till oss, sade Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare för Hall media, till P4 Jönköping.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kunde bara hålla med.

– Det är djupt bekymmersamt för ledningen för Hall media, sade Funcke till P4 Jönköping. Det handlar ytterst om vilken tillit Jönköpingsborna ska ha till tidningarna. Man borde dra upp moraliska och etiska riktlinjer om vad man får och inte får göra.

”Påverkar inte vår journalistik”

Hall media har tagit ställning mot Sverigedemokraterna på sin ledarsida, och sade innan valet bland annat att de skulle skänka intäkterna från Sverigedemokraternas annonser till integrationsprojekt, vilket skapade debatt.

Hall Media betonar dock att detta inte påverkade den politiska bevakningen.

– Hans ställningstagande påverkar inte vår journalistik, sade Marie Johansson Flyckt. Det som är viktigt för oss är att hålla det tydligt att det här inte påverkar oss.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag