Vänsterprofil intervjuades i SVT som ”Mannen på gatan”

Foto: SVT
  • Lördag 22 sep 2018 2018-09-22
E-post 2863

STOCKHOLM Vänsterprofilen Robin Zachari, kanslichef på organisationen Skiftet, och tidigare anställd inom Socialdemokraterna bland annat som politisk sekreterare, intervjuades som ”Mannen på gatan” och utan politisk etikett i ett nyhetsinslag på SVT Stockholm om brottsdrabbade förorten Bagarmossen.

SVT har tidigare varit i blåsväder för att man inte berättar om intervjupersoners politiska hemvist. Exempelvis har vänsterdebattören och krönikören Andreas Magnusson dykt upp som ”lärare” i SVT:s Opinion Live, Centerpolitikern Bosse Svensson i Östersund intervjuades som god man åt en asylsökande av SVT Jämtland utan att hans partitillhörighet nämndes, och SSU-profilen Marwa Karim har varit med ett par gånger i olika SVT-sammanhang utan att hennes politiska hemvist meddelats, något bland annat Politikfakta rapporterat om .

Läs mer: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

Nu är det SVT:s lokalredaktion i Stockholm som glömt att upplysa om att de intervjuat en vänsterprofil. Det är Robin Zachari som intervjuas dagen efter skottlossning och mordförsök i förorten Bagarmossen.

–Folk här känner sig ändå trygga, säger Zachari.

– Jag kan bara prata för mig själv men jag brukar säga att Bagarmossen är Guds utvalda förort på grund av att det är så tryggt här. Jag skulle säga att folk här ändå känner sig trygga.

Men Robin Zachari är inte vem som helst. Han är kanslichef på Skiftet, en organisation som tidigare hette Alliansfritt Sverige. Zachari har även tidigare varit anställd i omgångar inom Socialdemokraterna. Bland annat som politisk sekreterare.

Någon som reagerat är Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten. ”Ytterst oprofessionellt”, skriver Boström.

Först med att uppmärksamma fadäsen var Twitterkontot @avPublicService.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag