Käbbel inom Islamiska staten – Utländska jihadister behandlas bättre än infödda krigare
MELLANÖSTERN Medlemmarna i terrororganisationen Islamiska staten kommer inte riktigt överens. Krigare som är födda i Irak och Syrien känner att de behandlas sämre än tillresta jihadister.
Samtidigt som Islamiska staten/Daesh ansätts hårt av både väst- och arabländer, plågas även terrororganisationen av inre slitningar.
Lokala krigare kommer inte överens med turistande jihadister, svårigheter att rekrytera nya soldater från ockuperade områden och allt fler gerillaattacker har börjat tära på organisationens lokala rykte som oövervinnelig.
– Det största hotet mot Islamiska statens förmåga att uthärda, kan komma inifrån då deras storslagna löften kolliderar med verkligheten på slagfältet, säger Lina Khatib, chef för Beirut-baserade Carnegie Middle East Center, till amerikanska Washington Times.
Utlänningarna behandlas bättre än ursprungsbefolkningen
Främst är det dock den växande rivaliteten mellan utlänningar och jihadister från Irak och Syrien som tycks vara orsaken till det groende missnöjet.
– Vad vi i grunden ser är att ISIS centrala pelare misslyckas, vilken är att förena människor från olika bakgrunder under ett gemensamt kalifat, fortsätter Khatib.
Vad som föranlett dispyten mellan nationella och internationella terrorister är att de ditresta jihadisterna enligt vittnesuppgifter behandlas bättre av befälen än vad de lokala förmågorna gör.
Utlänningarna lever under bättre förhållanden än lokalbefolkningen. De får mer i lön och tilldelas trevligare boenden, skriver den amerikanska tidningen. De lokala jihadisterna tvingas även oftare till fronten än sina ditresta motsvarigheter.
Skjuter på varandra istället för på fienden
I längden har det hela lett till ett antal våldshandlingar de båda lägren emellan. Förra veckan hamnade en syrisk grupp i konflikt med en utländsk efter att den senares kuwaitiska befäl beordrat sina syriska kamrater att flytta fram till Irak. Den syriska styrkan, som i sin tur leds av en före detta officer från Fria Syriska Armén, totalvägrade och båda sidor ska ha skjutit verkanseld mot varandra.
Syrier och irakier är dock inte de enda som inte vill slåss vid fronten längre. Washington Times rapporterar även att fler och fler tillresta jihadister helt enkelt kommit på bättre tankar och försöker ta sig hem. Många av dessa hemresor har, enligt bland annat aktivistgruppen Raqqa Is Being Slaughtered Silently, dödlig utgång.