Kaffe – en del av livet och våra kulturer

  • Lördag 7 maj 2022 2022-05-07
E-post 0

Visste du att kaffe är en utav de äldsta dryckerna i världen? Men exakt när drycken uppfanns är fortfarande omdebatterad, gamla skrifter indikerar på att den först blev känd i Arabien på 1400-talet. Sen dess har smaken och tillverkningen på kaffet förädlats och spridits över hela världen. 

Kaffekulturen är utbred i dagens samhällen. Man ser det framförallt i:

• Dryckesvanor 

• Olika bryggningstekniker 

• Ritualer och presentationen av kaffet 

Här i västvärlden har vi vår kaffetradition, men över hela världen finns det flera andra märkliga unika traditioner kopplade till kaffebryggning. Några av de mest intressanta hittar man i Turkiet och den arabiska halvön. Här är kaffe och bryggningstekniken en form av konst, så vi kommer att beskriva dem lite mer detaljerat.

Turkiskt kaffe – En upplevelse utöver det vanliga

Turkiskt kaffe bryggs genom att man kokar upp det i en gryta, vilket gör det unikt i jämförelse med vad vi är vana vid. För att göra denna fantastiska kaffebrygd används två olika sorters kaffebönor: arabica och robusta. Var och en av dem har sin egna kvalitet och distinkta smak.

Det traditionella sättet att brygga denna typ av kaffe består av flera steg.

Först och främst måste bönor malas noggrant. Sedan kombineras det med vatten och socker i den speciella koppargrytan, som ska kokas tills det börjar skumma. När kaffet och man hällt upp i sina koppar, låter man resten av kaffebryggningen stå kvar på värmen så att den kan serveras senare.

Under bröllop i Turkiet är det vanligt att man serverar kaffe med salt till brudgummen för att kontrollera hans tålamod och uppförande före bröllopet.

Arabiskt kaffe – Konsten att brygga 

En av de mest intressanta kaffevanorna har utvecklats på den arabiska halvön. Traditionellt serveras den under familjemöten eller när man har gäster. Arabiskt kaffe kokas även det. Blandningen av vatten och kaffe ska värmas tills det kokar. Sedan kyler men ner den lite och kokar sen upp den en gång till och låter den stå på värmen i flera minuter. Nu kommer det bästa av allt, att lägga till alla kryddor: kardemumma, ingefära, saffran och kryddnejlika. När man har tillsatt sina kryddor ska man låta bryggningen vila lite för att smaken av kryddor ska blandas in med kaffet. Enligt sedern ska arabiskt kaffe serveras först till den äldsta eller viktigaste personen i gruppen.

En kopp om dagen

Som du ser är kaffe inte bara en simpel dryck. Kulturer runt om i världen har utvecklat sina unika vanor och förädlat kaffesmaken till deras smak. Och nu kan du göra det hemma hos dig, det är nämligen lättare än vad du tror. All nödvändig utrustning kan du hitta nu hos Espresso Gear. Oavsett om du äger en cafeteria eller bara tycker att kaffe är viktigt för dig, så finns där allt du behöver.  

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag