Kallades rasister av media – nu ser SD ljusning: ”Har svängt”

Henrik Gustafsson, presschef Sverigedemokraterna Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post 325

STOCKHOLM Skuggbudgeten 2019 ska hjälpa till att ytterligare etablera bilden av Sverigedemokraterna som ett regeringsdugligt parti. Ansvaret för att få ut budskapet ligger på en pressavdelning som beefats upp sedan valet 2018.

Tempot är högt vid mötesbordet inne på SD:s pressavdelning på tisdagen två dagar innan budgetpresentationen.

I valet 2018 ökade SD till 17,5 procent och 62 riksdagsledamöter (+13 mandat från valet 2014). Det har inneburit en större organisation och det märks vid briefingen. Sex pressekreterare och pressassistenter, och en informationssekreterare, utöver press- och informationschefen Henrik Gustafsson sitter med under mötet.

Först avhandlas ordinarie punkter, vad som händer i utskotten och vad som är på gång i riksdagen. Ett par olika nyhetsredaktioner ska kontaktas för kommande nyheter.

Två stora debattartiklar ska skickas ut i media innan budgetpresentationen. En om rättsväsendet, där är det rättspolitiske talespersonen Adam Marttinen tillsammans med Oscar Sjöstedt som är avsändare. Den andra debattartikeln, om kommunernas ekonomi, är Jimmie Åkesson och Sjöstedt och ska gå i DN. Den artikeln lägger DN bakom betalvägg medan man lägger den socialdemokratiska repliken, som kommer någon dag senare, öppen. Något som behövde hanteras omgående.

En annan debattartikel förbereds för Altinget av trafikutskottets Patrik Jönsson och Oscar Sjöstedt. En kortare diskussion förs om Altinget kör med betalvägg eller inte på sina debattartiklar

– Om debattartiklarna hamnar bakom betalvägg försvinner själva idén och syftet med varför vi vill få olika sakpolitiska frågor publicerade, säger Henrik Gustafsson.

Oscar Cavalli-Björkman

Det är lite olika hur en debattartikel blir till berättar pressassistenten Oscar Cavalli-Björkman.

– Det finns en del ledamöter som skriver hela debattartiklar själva i princip. De kommer med artiklar eller idéer till oss. Andra gånger kan det vara ett aktuellt ämne som vi ser är i debatten som vi vet att just den ledamoten är intresserad av. Då kan vi höra av oss till honom eller henne och pitcha en idé, säger han.

Lite senare samma dag äter Henrik Gustafsson lunchmacka med gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson. Karlsson är på väg bort från uppdraget som gruppledare och ska i stället jobba med med idéutveckling i en tankesmedja.

– Någon gång efter årsskiftet hoppas vi vara igång, säger han.

Historiskt är det Moderaterna av de svenska partierna som haft kontakter med Republikanerna i USA, även om det har varit sporadiskt. År 2000 hjälpte Fredrik Reinfeldt till i George W Bushs valkampanj. Men senare stödde han Obama och Moderaterna har under flera år varit på partievent för Demokraterna.

Nu ser det ut som Moderaternas chanser till relationer med det republikanska partiet kapats av SD. I somras var Mattias Karlsson och andra sverigedemokrater över till USA och träffade Republikanerna och organisationer associerade med partiet.

– Jag tror inte att folk riktigt förstod hur stort det var när vi kom med i samma partigrupp i EU som Tories. Det har öppnat väldigt mycket dörrar, säger Mattias Karlsson.

SD:s partigrupp i EU, ECR, har samarbetspartier även utanför EU och det republikanska partiet i USA är det största. Mattias Karlsson pratar om att man kan lära sig mycket av hur republikanerna jobbar – ”de är otroligt proffsiga”. Men det finns också en annan aspekt på att träffa politiker från andra länder tycker han.

– När vi kommer ut och träffar republikaner, eller vilka det nu är, så blir vi behandlade som vanligt folk. Vi blir behandlade normalt och det är faktiskt väldigt skönt att känna av det och inte hela tiden få höra att vi är något fult, att vi är dåliga människor, säger Karlsson.

Tisdag 14.00, Oscars Sjöstedts kontor.

Delar av pressavdelningen tågar in och sätter sig vid mötesbordet inne på Oscars Sjöstedts kontor. De sista detaljerna om presentationen på torsdag ska gås igenom. Powerpointpresentationen är redan färdig.

Bakom sitt skrivbord vid fönstret sitter Oscar Sjöstedt i huvtröja från Haugesund i Norge, politiskt sakkunnige Tomas Brandberg står lutad mot bokhyllorna i bakgrunden. Han har kommit över från jordbruksutskottet några månader innan.

Henrik Gustafsson inleder. Man har kommit överens om två huvudsakliga ”talking points” – kommunernas välfärd och rättsväsendet. Men fler frågor kommer lyftas fram. Syftet är att skapa ett narrativ man har kontroll över.

– Ska vi slänga in nåt om bensinskatten också, föreslår Oscar Sjöstedt.

Det bollas fram och tillbaka en stund.

– Vi nöjer oss med dem, och återkommer i ett annat sammanhang. Det är viktigt att vi inte utsätter oss själva för en konkurrens kring befintligt, medialt, utrymme, säger Gustafsson till slut.

Namnet på årets budget – ”Vi tryggar välfärden” – kommer från en diskussion i partiledarstaben där både Sjöstedt och Gustafsson sitter.

– Det är det den här budgeten gör, vi skjuter till mer pengar till kommunerna, de får vad SKL bett om. Att ta hand om kommunerna så att de inte behöver höja skatten, säger Oscar Sjöstedt.

– Det är klart de kan höja skatterna om de vill, det bestämmer de själva, men med det här tillskottet behöver de inte göra det, säger Sjöstedt närmast överdrivet pedagogiskt.

Han förklarar senare att han inte tränar på sin presentation.

– Jag tror det kan bli ganska stelt och låta inövat då. Min erfarenhet är att det blir bättre om man kan prata mer fritt, säger han.

– Instämmer. Vi får aldrig någonsin komma i ett läge där det vi säger låter inövat eller robotaktigt, tillägger Henrik Gustafsson.

I bokhyllan på Oscar Sjöstedts kontor står diverse ekonomisk litteratur. En bok står med framsidan utåt. Klassiske liberalen Adam Smiths ”Wealth of nations” bredvid ett porträtt på densamme.

Församlingen funderar kring vilka frågor som kommer att ställas från pressuppbådet på torsdagens pressträff.

Oscar Sjöstedt gissar att det kan bli en del frågor om det ekonomiska ramverket, att SD ökar statskulden för att skjuta till pengar till kommunerna.

– Det är jag beredd på och det är en diskussion jag gärna tar, säger han.

Besparingarna i budgeten är också något som Oscar Sjöstedt gärna vill prata om. Han vill gärna prata om att man kapar biståndet och får medhåll från pressavdelningen.

– Ja, jag tror vi ska trycka på biståndet, säger Ludvig Grufman.

– Det är givet, och det finns redan en framtagen idé kring vår kommunikation, säger Henrik Gustafsson.

En ”plånboks-modell” görs också i ordning för att visa hur mycket SD:s budget ger ”vanligt folk” i plånboken. Ett klassiskt knep.

– Så att man ser hur mycket till exempel någon som tjänar 25 000 kronor i månaden tjänar på vår budget. Det är en rätt genomsnittlig lön, säger Oscar Sjöstedt (medianlönen i Sverige 2018 var 30 900 kronor enligt SCB, medellönen var 34 600).

Mötet avslutas med en genomgång av det tekniska.

– Se till att vi har två usb-minnen med oss, säger Henrik Gustafsson.

Tisdag 16.30, Henrik Gustafssons kontor.

Henrik Gustafsson sitter i mötesfåtölj på sitt kontor och äter på en riskaka. Arbetet med att kommunicera partiets skuggbudget innebär totalt ungefär 15 olika debattartiklar eller sammanhang där olika företrädare för SD ska prata om sitt budgetalternativ.

Det kan låta mycket för en budget som aldrig kommer att bli verklighet. Men för SD handlar det om att försöka etablera sig som – även om Henrik Gustafsson själv aldrig använder ordet – statsbärande parti.

– Det är en chans för oss att få ut alla delar av vår politik. Att visa att vi inte bara är ett enfrågeparti, något vi såklart aldrig varit, men som medier och de övriga partierna basunerat ut under mycket lång tid, säger han.

Veckan efter budgetpresentationen går de sista debattartiklarna ut och ett utvärderingsmöte hålls.

– Det är viktigt för oss att göra en total genomsyn av de åtgärder och det arbete vi gjort under hela budgetprocessen. Dels av statistiska skäl, och dels som ett sätt att navigera och justera för framtida medieplaner. Efter det börjar vi planera inför landsdagarna (SD:s kongress) i november, säger Gustafsson.

Han är veteran inom partiet och beskriver hur relationerna med journalister förändrats. Under åren har Gustafsson fått hantera ett stort antal politiska skandaler, lokala företrädare som sagt olämpligheter, interna bråk.

Gustafsson har också mött journalistik som varit vinklad, där exempelvis Arbetarbladet i Gävle under den förre chefredaktören Daniel Nordström hade en policy att SD skulle benämnas som ”det rasistiska partiet”. Nordström är numera chefredaktör på VLT, policyn om att kalla SD för rasister har han slutat med. Aftonbladets Jan Helin, numera på SVT, har kallat SD för ”främlingsfientligt”.

– De sista åren så har det svängt. Vi behandlas i stort som de andra partierna skulle jag säga. Numera kan jag ha bakgrundssamtal med olika journalister på ett sätt som det inte gick förut till exempel. Däremot är det viktigt att poängtera att jag inte förväntar mig undantag och silkesvantar, men det är ett rimligt önskemål att objektivitet är rådande, säger Henrik Gustafsson.

Senaste veckorna har medialt intresse och några olika drev riktats mot Sölvesborg där Louise Erixon leder Sveriges enda KD-M-SD-koalition (även det lokala SoL-partiet är med). Tre olika frågor uppmärksammades i medierna – konstpolitiken, att Sölvesborg tänker utmana bosättningslagen för nyanlända och den nya flaggpolicyn.

– Läste man nyhetsrapporteringen och sedan vad Louise egentligen sade var det väldigt olika. Det blev en liten flashback till 2010, säger Gustafsson.

I fallet med Sölvesborg så ser Gustafsson en oro från de politiska motståndarna.

– Deras rädsla är ju att väljarna ser resultatet av en SD-KD-M-politik och att man är nöjd med det. Jag är nämligen helt övertygad om att slutresultatet kommer vittna om det, där en cementering av vår politik blir svår att bryta. Speciellt när det är de som styrt kommunen tidigare som vill återta makten. Det blir väldigt enkelt att peka på skillnaderna mellan respektive politiskt alternativ, inte minst för att kommunpolitiken är mindre abstrakt än vad rikspolitiken är, säger Gustafsson.

Torsdag 11.00, Oscar Sjöstedts kontor.

Pressfolket kommer in till Oscar Sjöstedt för en sista koll innan promenaden till presscentret. Sjöstedt laddar med hårdrock.

– Jag kommer ta upp att vi tar sikte på nettoåtervandring. Det är en ny linje i kommunikationen, säger Oscar Sjöstedt.

Han förklarar att udden under budgetpresentationen kommer vara riktad mot Socialdemokraterna.

– Jag tänker inte ge mig på M för värnskatten eller så. Det är all in på sossarna som gäller.

Torsdag 12.00 Riksdagens presscenter, pressträff

Presentationen av skuggbudgeten avlöper utan några överraskningar eller svårare frågor. I stället är det en ny opinionsundersökning från Expressen/Demoskop som visar att SD nu är jämnstora med S som blir dagens stora snackis.

Expressen är en av redaktionerna som intervjuar Oscar Sjöstedt enskilt efter budgetpresentationen.

 

Efter riksdagsvalet 2018, då SD visserligen ökade mest av alla partier men fick ett lägre resultat än i många opinionsmätningar, intar partiet en mycket försiktig hållning gentemot opinionsundersökningar.

– Vi fokuserar inte på mätningar, drev eller annat, på så sett att det skulle förändra vårt sätt att tänka eller arbeta. Vi har en linje, mål och en politik vi tror behövs för Sverige. Så vi kör – på oavsett vad, säger Henrik Gustafsson.

Inne på sitt kontor försöker Henrik Gustafsson förklara ytterligare. Han menar att omgivningen ofta tolkar in för mycket i partiets agerande, att politiska experter försöker se saker som inte finns där.

– Vi kör vår politik, det vi tror på. Vi är inte populister, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag