”Känns väldigt bra” – M och KD gläds över att Orbáns parti stängs ute

Foto: EPP samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Onsdag 20 mar 2019 2019-03-20
E-post 1754

Under onsdagskvällen kom beskedet att Viktor Orbáns parti Fidesz stängs av i EPP-gruppen, den största i EU-parlamentet. Från svenskt håll har både KD och M varit drivande i att stänga ute Fidesz. – Det känns väldigt bra, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Expressen.

Inför EU-valet riktade Socialdemokraterna kritik mot både M och KD för att de delar partigrupp med Fidesz, regeringsparti i Ungern. Kort därefter meddelade både M och KD att de vill sparka ut Fidesz ur EPP-gruppen, i praktiken enligt Socialdemokraternas önskemål.

Även i från fler länder än Sverige har samma fråga väckts och till slut bestämde sig en överväldigande majoritet i EPP-gruppen för att stänga ute Fidesz. Presidenten i EPP Joseph Daul berättar på Twitter att 190 röster var för utestängningen och endast tre röster till stöd för Fidesz.

Efter att Kristersson nu svarat på Socialdemokraternas kritik menar han att det är dags för S själva att städa i sin partigrupp. Det säger han in en intervju med Expressen.

– Det känns väldigt bra att Moderaterna i Sverige och våra nordiska och baltiska partivänner fick så stort stöd i Bryssel i dag. Frågan om det ungerska partiet Fidesz framtid i den europeiska EPP-familjen är nu avgjord med 190 mot 3 i omröstningen. Nu är det dags för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att göra samma sak i sin partigrupp. Walk the talk!

Skyttedal: Kan inte kompromissa om den ”liberala demokratin”

I en status på Facebook kommenterar Sara Skyttedal dagens beslut med att ”det finns vissa saker man inte kan kompromissa om”. Där nämner hon ”rättsstatens principer” och ”den liberala demokratins spelregler”.

Orbán själv har kommenterat dagens besked där han lyfter fram den ungerska regeringens linje med en restriktiv invandringspolitik, en linje som landet fått mycket hård kritik för.

Efter dagens besked varnar Orbán att den stora EPP-gruppen nu kommer få sin politiska tyngdpunkt mer åt vänster, samtidigt som han själv är öppen för att Fidesz lämnar EPP.

– Vi kan bara vara medlemmar i en parlamentarisk grupp om den är tydligt emot invandring och är tydligt förpliktad i försvaret av kristendomen, säger Orbán.

Emellertid har Orbán samtidigt aviserat en pragmatisk linje, trots kraven om uteslutning ur EPP, där han förklarat att han gärna ser att Fidesz kan vara kvar i gruppen. Men den viljan ger inte Skyttedal mycket för.

”Hade Fidesz menat allvar med sin vilja att stanna kvar hade man inte heller använt konflikten som ett inrikespolitiskt slagträ för att utmåla sig som martyrer. Det märks inte minst mot bakgrund av det faktum att man påstår att det skulle handla om migrationspolitik och en ovilja att stå upp för kristna värderingar”, skriver hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag