Kanye West stödjer Trump – kallas ”hora” och ”neger” på CNN

Kanye West och Donald Trump i Vita Huset. Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 12 okt 2018 2018-10-12
E-post 556

USA Den framgångsrika amerikanska rapparen Kanye West har fått hård kritik för sitt stöd till president Trump. Men den liberala tv-kanalen CNN tog kritiken ett steg längre när panelmedlemmar kallade West för galen, illitterat, ”hora” och ”neger” i diskussionsprogrammet CNN Tonight. Efter att inslaget sändes mötte rapparen presidenten för ett möte i Vita Huset.

Kanye Wests stöd till presidenten har lett till hård kritik från amerikanska liberaler, inklusive personliga påhopp där bland annat Wests mentala hälsa satts i fråga. I ett avsnitt av CNN Tonight, som leds av Don Lemon, gick angreppen dock längre än vanligt och övergick till yttranden som kan tolkas som ren rasism.

”Kanye West är vad som händer när negrer inte läser”, ”Han är en uppmärksamhetshora, precis som presidenten”, ”Han är Trump-administrationens ”token negro” (ungefär: negeralibi) sade panelmedlemmarna bland annat medan de frustade av skratt.

Läs även: Bali utsatt för rasistattack i Riazats kommentarsfält

De tog också upp att West tidigare haft mentala problem, och lades in på en psykiatrisk klinik 2016 på grund av en psykos utlöst av sömnbrist och uttorkning. Bland panelmedlemmarna som angrep West fanns Bakari Sellers, demokratisk politiker som satt i South Carolinas representanthus mellan 2006 och 2014.

Inslaget har väckt vrede bland amerikanska konservativa på sociala medier. Några av reaktionerna ser du nedan, med klippet från CNN inkluderat.

 

De konservativa svarta muskelbyggar-komikerna Hodge Twins tar dock rasistattacken på Kanye West med en klackspark.

Den konservativa reportern John Miller menar att Demokraternas ”raskort” i och med inslaget blivit indraget.

Jonna Sima: ”fullkomligt jäkla lost”

På torsdagen, efter att CNN-inslaget sändes, mötte West president Trump i ett möte som fått stor uppmärksamhet i media och på sociala medier. Från liberaler och vänster har uppmärksamheten som vanligt varit negativ.

I Dagens Nyheter skriver Björn Af Kleen att Kanye vill ”vara med i Trumps grabbgäng”, samtidigt som Trump anklagas för att ägna sig åt ”klassiskt patriarkalt klanbygge”. På sociala medier har många svenska tyckare svårt att förstå att en person vars musik de gillar kan ha en annan åsikt än de själva har.

Ännu starkare reagerade amerikanska liberaler, bland annat Donna Brazile, som suttit i Demokraternas Nationella Kommitté.  Brazil anklagade Kanye för att ha vridit tillbaka klockan till slaveriets dagar genom att träffa presidenten.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag