Katastrofsiffror för Kinberg Batra – SD fortsatt största parti

Det går inget bra för Moderaterna samtidigt som SD är fortsatt största parti i decembermätningen från Nyheter Idag/Sentio. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 dec 2015 2015-12-17
E-post 3821

STOCKHOLM Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har all anledning att ligga vaken om nätterna. I decembermätningen från Nyheter Idag/Sentio får partiet ett rekordlågt stöd med endast 17,8 procent – samtidigt som Sverigedemokraterna är fortsatt största parti.

Decembermätningen ger det lägsta stödet någonsin för Moderaterna, endast 17,8 procent i en mätning utförd av Sentio – detta trots att partiet är i opposition samtidigt som svensk politik är mer turbulent än på mycket länge. Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han förklarar att han inte är förvånad över siffrorna.

– När man bedömer deras opinionssiffra måste man betänka att de historiskt sett ligger högre än vad de gjort historiskt.

Sentio började mäta opinionen i Sverige oktober 2005 varför siffror tidigare än så inte finns med i institutets statistik. Samtidigt går Socialdemokraterna fram något till 23,5 procent jämfört med november månad då de fick 22,0 procent. Men det är ändå siffrorna för Socialdemokraterna som Ljunggren tycker är mer oroande.

– De ligger still med andra ord. Det ena partiet ligger still på en historiskt hygglig nivå och det andra ligger still på en historiskt dålig nivå.

Vad tror du skulle krävas för att Socialdemokraterna respektive Moderaterna ska öka i opinionen?

– Det är att folk har något slags förtroende för att det ena partiet ska fortsätta leda landet och att det andra är ett faktiskt alternativ. Grejen med Alliansen var att hela det här paketet blev ett politiskt alternativ och det är på väg att glida ur. Alliansen är på väg att söndras.

– Moderaterna har inte längre ledartröjan, de är inte längre det stora alternativet. Reinfeldt och Borg var outstanding ett tag.

Hur ska Moderaterna hantera Sverigedemokraterna?

– De får försöka återta en del av det nationalistiska. De släppte det under EU-kampanjen på 90-talet. Vänstern fångade upp den tråden, vi har haft en nationalvänster i Sverige och vi har väl det till viss del fortfarande men inte alls i samma utsträckning som tidigare. På något sätt måste de ta tillbaka det nationella utan att förlora sin liberala ådra. Både nationellt och liberalt är rätt svårt, det är den svaga punkten hos Sverigedemokraterna – att de inte är liberaler.

– Moderaternas recept är att återerövra sin position som det nationella partiet utan att skrämma bort liberalerna. Det är dem som centern jobbar på nu.

Centerpartiet når 7,3 procent i decembermätningen från Nyheter Idag/Sentio. Det är i princip också still jämfört med november då de fick 7,4 procent. Sett överlag står nästan alla partier relativt still, även Vänsterpartiet som får 6,9 procent – förvisso en framryckning med 0,4 procentenheter men ändå inom den statistiska felmarginalen. Detta samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingats ta en rad mycket tuffa beslut vad gäller migrationen till Sverige.

– De hade nog hoppats på att de skulle sopa ihop en del från Miljöpartiet men det har de inte gjort. De är det parti som är tydligast av alla svenska partier förutom möjligtvis Sverigedemokraterna och ingen tackar dem för det. De har en trevlig partiledare, de har en smart partisekreterare, de ska ha ett hyggligt tillskott på nya medlemmar som kommer och det händer ingenting. Det är jävligt intressant.

Jämnt mellan blocken och SD fortsatt största parti

Mellan blocken skiljer det endast 2,5 procentenheter där de rödgröna är störst med 35,9 procent inräknat Vänsterpartiet. Allianspartierna når tillsammans 33,4 procent. För regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är stödet totalt 29,1 procent.

Även i decembermätningen är Sverigedemokraterna största parti med 26,6 procent. Jämfört med november backar de med 0,2 procentenheter, men det är inom felmarginalen precis som med övriga partier. Mätningen är utförd mellan 10 till 16 december och 1018 personer har svarat varav 758 har uppgett partipreferens. Samtliga partiers resultat är inom felmarginalen. Mätningen är utförd med webbpanel.

Hela mätningen för december månad – novembermätningen inom parentes

Moderaterna 17,8 (19,3)
Liberalerna 5,3 (5,2)
Centerpartiet 7,3 (7,4)
Kristdemokraterna 3,0 (2,9)

Socialdemokraterna 23,5 (22,0)
Vänsterpartiet 6,9 (6,5)
Miljöpartiet 5,6 (5,5)

Sverigedemokraterna 26,6 (26,8)

Feministiskt Initiativ 1,7 (2,5)
Piratpartiet 0,7 (1,2)

Övriga 1,7 (0,9)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag