Katerina Janouch berättade om invandringen – Anklagas för att sprida rysk propaganda

Katerina Janouch. Foto: CC Thron Ullberg
  • Onsdag 11 jan 2017 2017-01-11
E-post

TJECKIEN Våldtäkter, bostadskris, otrygghet, poliser som slutar och problem med invandringen. Ungefär så beskrev författaren Katerina Janouch situationen i Sverige när hon gästade ett tjeckiskt tv-program. Nu anklagas hon av Dagens Nyheter för att sprida rysk propaganda. ”I Tjeckien kommer den här sortens nyheter ofta från de 40 sajter av ryskt ursprung som är aktiva i landet”, poängterar Hynek Pallas i DN Kultur.

Författaren Katerina Janouch möter hård kritik från Hynek Pallas på DN Kultur. Bakgrunden är en intervju i tjeckisk tv där Janouch får frågor om Sverige. I intervjun berättar Janouch om otrygghet, våldtäkter, bostadskris och en rad problem relaterade till invandringen. Hon har även sagt att allt fler svenskar lär sig skjuta med olika former av vapen, något som ska vara kopplat till otryggheten.

Detta möter kraftiga reaktioner från DN Kultur där Hynek Pallas indirekt anklagar Janouch för att sprida rysk propaganda.

”I Tjeckien kommer den här sortens nyheter ofta från de 40 sajter av ryskt ursprung som är aktiva i landet. Deras fejknyheter betraktas som så svårbemästrade att regeringen har inrättat en specialenhet som ska bevaka och bekämpa dem inför höstens parlamentsval”, skriver Pallas.

När Nyheter Idag når Janouch för en kommentar är hon mycket frågande till anklagelsen om rysk propaganda. Hon tror att det är en bortförklaring för att undvika prata om riktiga samhällsproblem.

– Jag är chockad och förvånad. Jag skulle aldrig ens kunna drömma om att någon påstår något sådant, säger Janouch.

Nyligen anklagades DN själva för att sprida rysk propaganda i en rapport från Utrikespolitiska Institutet, något som Nyheter Idag uppmärksammat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag