KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi
Inom EU råder oenighet om huruvida kärnkraften bör betraktas som hållbar energi. Därför är det viktigt att Sverige tydliggör vikten av kärnkraft för en fungerande klimatomställning. Det menar Sara Skyttedal (KD) och Camilla Brodin (KD) i en debattartikel för SvD.
”EU-länderna har som gemensam målsättning att bli världens första klimatneutrala ekonomi till 2050. Hur detta ska gå till, rent praktiskt, råder det dock uppenbart delade meningar om”, skriver artikelförfattarna.
I artikeln hänvisar europaparlamentarikern Sara Skyttedal och riksdagsledamoten Camilla Brodin till att EU-kommissionens egna expertorgan gett grönt ljus till klassificera kärnkraften som en hållbar energikälla.
Vidare menar artikelförfattarna att EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum, JRC, kommit fram till att kärnkraften bör betraktas som hållbar energi och att två utvärderingar av JRC:s rapport dragit samma slutsats. Men trots det finns det starka krafter inom unionen som försöker motarbeta kärnkraften genom nya regelverk.
”Kärnkraftsmotståndarna försöker måla upp en felaktig bild av att kärnkraften i Europa håller på att fasas ut. Det är helt enkelt inte sant. Länder som Frankrike, Ungern, Tjeckien, Finland, Rumänien och Polen satsar på kärnkraften”, skriver de i artikeln.
Av den anledningen bör Sverige och andra länder med kärnkraft tydliggöra kärnkraftens betydelse för att uppnå koldioxidneutralitet*, enligt KD-politikerna.
”Klimatomställningen förutsätter en bred elektrifiering av hela samhället. För det krävs el, i långt större mängder än vad vi producerar idag. För att ekvationen ska gå ihop behövs kärnkraften. Det säger sig självt att ett EU-regelverk som diskriminerar kärnkraftsinvesteringar i det läget vore mycket olyckligt, särskilt för klimatomställningen”, avslutar artikelförfattarna.
* Koldioxidneutralitet innebär, enligt Europaparlamentet, att ”det finns balans mellan utsläppen av koldioxid och absorbering av koldioxid från atmosfären till koldioxidsänkor… Koldioxidsänkor är varje system som absorberar mer koldioxid än det släpper ut. De största naturliga sänkorna är jorden, skogarna och haven.”
I så fall bör du byta elbolag!
Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.