KD röstar om fortsatt stöd till DÖ på fredag – motståndarna är optimistiska

Eget kollage. Foto: Youtube
  • Måndag 5 okt 2015 2015-10-05
E-post

STOCKHOLM På fredag röstar Kristdemokraterna om partiet fortsatt ska ingå i decemberöverenskommelsen i samband med partiets riksting i Västerås. Majoriteten av distrikten stöder i nuläget partistyrelsens linje att rösta ja och behålla överenskommelsen, men motståndarna är optimistiska och tror att tillräckligt många kommer att hinna ändra sig innan röstningen.

De närmaste två veckorna kommer att avgöra decemberöverenskommelsens framtida öde rapporterar Dagens Industri. Både Kristdemokraterna och Moderaterna har då partistämma och i bägge partier finns förslag om att lämna den hårt kritiserade överenskommelsen.

Först ut att avgöra frågan är Kristdemokraterna vars riksting inleds på fredag. Partistyrelsens officiella linje är att överenskommelsen skall ligga fast, men motståndarna inom partiet är hoppfulla om att partiet kan bli det första alliansparti som lämnar decemberöverenskommelsen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor hade, enligt vad flera källor uppger till Dagens Industri, gärna sett Decemberöverenskommelsen rämna. Detta förnekar partiledaren själv som meddelat att hon kommer att rösta enligt partistyrelsens förslag på fredag i Västerås.

De distrikt som hittills bestämt sig för att riva upp pakten är än så länge inte i majoritet, men det kan snabbt förändras och det pågår en intensiv lobbying i frågan. En av de som motionerat om att lämna överenskommelsen är vice ordförande för KD i Malmö, Martin Hallander. 

– Hade någon frågat mig för två månader sedan hade jag sagt att det aldrig kommer att gå igenom. Men det är så många som har bytt sida så det kan gå, säger han.

En som inte är lika försiktig i sin optimism är Sara Skyttedal, ordförande i partiets ungdomsförbund KDU.  Skyttedal berättar att hon redan lagt champagnen på kylning.

– Jag bedömer att det finns en god chans att partiet tar ställning mot överenskommelsen, säger hon. Jag ser det som absolut nödvändigt för att mitt parti ska ha en framtid. Om inte decemberöverenskommelsen dör finns det en överhängande risk att vi gör det i stället, säger Skyttedal till Dagens Industri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag