Kinas och Taiwans ledare träffas för första gången sedan 1949
KINA På lördag träffar Kinas president Xi Jinping sin taiwanesiske kollega Ma Ying-jeou. Det är första gången ledare från de båda länderna officiellt träffas sedan 1949.
Mötet äger rum i Singapore på lördag där de båda presidenterna ska diskutera frågor som berör relationerna över sundet. Mötet är viktigt av flera skäl, inte minst för president Ma vars parti på hemmaplan kämpar i motvind i väljaropinionen.
Oppositionspartiet Demokratiska framstegspartiet (DPP) leder just nu stort i opinionsmätningarna med stöd från nära på varannan taiwanesisk väljare. Nästa år hålls allmänna val i Taiwan och högerpartiet Kuomintang riskerar då att få lämna över regeringsmakten till DPP efter att ha styrt Taiwan i åtta år.
Trots att Kuomintang är det kinesiska kommunistpartiets ärkefiende vill Xi Jinping att partiet bibehåller makten över Taiwan. Anledningen är att socialliberala DPP vill lämna fastlands-Kina bakom sig och låta Taiwan gå vidare som självständig republik.
Såväl Kuomintang som Kommunistpartiet i Kina vill egentligen samma sak – en återförening av de båda staterna. Det som skiljer dem åt är vilken politisk ideologi en sådan återförening ska ske under. Tillsammans vill de alltså, paradoxalt nog, bekämpa de vänsterliberala vindar som sveper över den taiwanesiska befolkningen.
Kina har tidigare försökt intervenera i Taiwans inrikespolitik. Inför valet 1996 seglade kinesiska stridsfartyg mot Taiwan och genomförde en militärövning i landets närhet i ett försök att skrämma taiwaneserna att rösta ”rätt”. USA ingrep då genom att beordra en egen armada att segla genom sundet mellan Taiwan och fastlands-Kina i en militär markering.
Kuomintangs kandidat Lee Teng-hui vann valet 1996, en politiker som senare uteslöts ur partiet eftersom han var med och startade en rörelse som förespråkar självständighet från fastlands-Kina. Det var detta engagemang som regeringen i Peking oroades över.
När ledarna för de båda länderna träffas nu på lördag är det första gången detta sker sedan den dåvarande nationalistregeringen i Kina flydde till Taiwan i samband med inbördeskriget 1949. Den Hongkong-baserade tidningen SCMP har några tips på saker som den intresserade kan hålla utkik efter:
- Hur ledarna för de båda länderna titulerar varandra. De kommer kalla varandra ”sir” (herr) och undvika politiska titlar som ”president” eftersom ingen av dem erkänner den andres rätt att kalla sig det.
- Hur lite som står på agendan. De träffas väldigt kort, bara 20 minuter, på Singapores Shangri-la Hotel. Därefter håller de separata presskonferenser innan de framåt kvällen äter middag tillsammans.
- Hur lite som kommer uppnås, det vill säga ingenting. Inga avtal kommer skrivas under, de kommer inte skaka hand eller komma överens om någonting. Båda ledarna eftersträvar ”status quo”. Ingen av dem vill vare sig trappa upp eller trappa ned retoriken och de återkommande militära övningar där de markerar mot varandra.
- Hur reaktionerna kommer vara i Taiwan. Med varje ny generation som föds i Taiwan blir fastlands-Kina och regeringen där allt mer avlägsen. Just nu råder ett starkt och växande motstånd mot regeringen i Peking i kombination med en oro för den kinesiska kommunistregeringens inflytande över Taiwan.