Kinberg Batra kan andas ut – Nu ökar Moderaterna i Sentios januarimätning

Det börjar se bättre ut nu i opinionen för Anna Kinberg Batra. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 jan 2016 2016-01-19
E-post 661

SVERIGE Det är små förändringar i svensk väljaropinion i januarimätningen från Nyheter Idag/Sentio. Den största skillnaden från decembermätningen är att Moderaterna hämtat hem en del av förra månadens usla siffror, samtidigt som Sverigedemokraterna backar något. Men alla förändringarna är inom den statistiska felmarginalen.

Det är inga stora förändringar i svensk väljaropinion sedan förra året, men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har anledning att andas ut. I decembermätningen från Nyheter Idag/Sentio fick Moderaterna riktiga katastrofsiffror med endast 17,8 procent stöd i opinionen. Det var de lägsta siffrorna någonsin i en mätning från Sentio för Moderaterna.

Men i januari visar siffrorna en återhämtning för Moderaterna med 2,3 procentenheter och nu når partiet 20,1 procent stöd om det vore val idag. För övriga partier står opinionen relativt stilla och Sverigedemokraterna, som fortsatt är största parti, backar med 1,1 procentenheter till 25,5 procent stöd. Det betyder att hittills har SD parkerat sig ganska stabilt som Sveriges största parti.

Tätt efter SD hittar vi Socialdemokraterna som når 23,0 procent av väljarstödet. Det är fortsatt historiskt låga nivåer för statsminister Stefan Löfven och stödet skulle kunna bli än lägre framöver med anledning av den skandal som omger den fackliga organisationen LO och uthyrda lägenheter där utrikesminister Margot Wallström fått tuff medial kritik.

Värt att notera är att både Kristdemokraterna och ”Liberalerna” skulle åka ur riksdagen om siffrorna från januarimätningen skulle bli verklighet i ett val. Undersökningen är utförd med webpanel mellan den 7 till den 13 januari. Totalt har 1008 personer svarat varav 733 uppgett en partipreferens.

Hela mätningen för januari månad – decembermätningen inom parentes

Vänsterpartiet 6,9 (6,9)
Socialdemokraterna 23,0 (23,5)
Miljöpartiet 5,3 (5,6)

Centerpartiet 7,9 (7,3)
”Liberalerna” 3,9 (5,3)
Moderaterna 20,1 (17,8)
Kristdemokraterna 2,8 (3,0)

Sverigedemokraterna 25,5 (26,6)

Piratpartiet 0,7 (0,7)
Feministiskt Initiativ 2,9 (1,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag