Kinnunen (SD): ”Sverige ska inte fungera som Sydeuropas socialbyrå”

Martin Kinnunen (SD) till vänster, Stefan Löfven (SD) till höger Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 19 jul 2020 2020-07-19
E-post 10042

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) backar i förhandlingarna i Bryssel och säger ja till att Sverige ska vara med och betala bidrag till EU:s återhämtningsfond – ”klimatambitioner” uppges vara ett skäl till reträtten. Det rapporterar Sveriges Radio. Nu kommer hård kritik från Sverigedemokraterna. – Vi är väldigt kritiska till den förändrade svenska förhandlingslinjen som tyvärr fick stöd i EU-nämnden, säger Martin Kinnunen, ledamot för SD i EU-nämnden.

Så sent som den 15 juli, för fyra dagar sedan, sade Stefan Löfven bestämt nej till att återhämtningsfonden skulle betala ut bidrag till behövande länder.

– Vi behöver en återhämtningsfond, men den ska vara i form av lån, inte bidrag, sade Löfven på en pressträff på Harpsund.

Men nu ser det inte ut att bli så. Nyheter Idag avslöjade under söndagen att Löfven sökt och fått mandat av EU-nämnden att vika sig och istället ställa sig bakom att upp till ungefär hälften av återhämtningsfonden – 4 000 miljarder kronor – ska betalas ut som bidrag utan återbetalningskrav.

Sveriges Radio rapporterar att Löfven i förhandlingarna i Bryssel mycket riktigt svängt och numera är beredd att godta ett ”hälften bidrag”-upplägg. Skälet till omsvängningen stavas bland annat – klimat.

– För att få gehör för de viktiga prioriteringar vi har, till exempel våra klimatambitioner, så behöver vi acceptera en del bidrag men på en rimlig nivå, säger Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare hos EU-ministern Hans Dahlgren.

Martin Kinnunen sitter i riksdagens EU-nämnd för Sverigedemokraterna. Där samråder regeringen med övriga partier.

– Vi är väldigt kritiska till den förändrade svenska förhandlingslinjen som tyvärr fick stöd i EU-nämnden, säger Kinnunen.

Varför är SD emot att länder får pengar i form av bidrag?

– Det innebär att Sverige ska garantera lån till bidrag – och lån till lån – på över två hundra miljarder kronor. Pengarna ska gå till länder med misskötta statsfinanser där exempelvis Italien inte balanserat en budget på över femtio år. Svenskarna röstade nej till euron och nej till att lämna över makt över finanspolitiken till EU.

– Detta innebär en dramatisk förändring av hela EU-samarbetet.

Bidrag eller lån, vad är skillnaden om det är länder som kanske inte kommer kunna betala tillbaka ändå?

– Det finns många frågetecken. Överlag uppfattar jag att det man vill motverka är politisk splittring inom eurogruppen där länderna i södra Europa helt enkelt är extremt arga vilket gör att Tyskland och Frankrike oroas över allvarlig splittring. Men detta är eurogruppens problem, inte vårt. Sverige ska inte fungera som Sydeuropas socialbyrå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag