Knappt 3400 kronor i risktillägg mot ebola – Nu hotar strejk
AFRIKA De riskerar sina liv för att inte dödsepidemin Ebola ska sprida sig, med ett risktillägg om knappt 3400 kronor i månaden. Nu hotar en strejk mot sjukvårdsarbetet vilket kan få katastrofala följder. – Vi tänker sluta att gå till jobbet, säger representant för personalen.
Sedan Ebolaepidemin bröt ut i Västafrika har 200 sjukvårdsarbetade i Liberia smittats av viruset. Närmare 100 av dessa har dött. I onsdags förklarade Liberias regering att man kommer att betala ut rikstillägg till sjukvårdspersonal som arbetar med Ebolasmittade. Men sjukvårdspersonalen är missnöjd. Ersättningen baseras nämligen på vilken utbildning man har.
Riskerar livet för mindre än 3400 kronor i månaden
Handledare inom Ebolavården kommer att erbjudas 850 dollar per månad i risktillägg och läkare kommer att få 825. Allmänläkare kommer att erbjudas 450 dollar och sjuksköterskor och laboratorietekniker i Ebolaavdelningar kommer att få 435 dollar per månad, enligt offentliga kommentarer från Amara Konneh som är tillförordnad ekonomi och utvecklingsplaneringsminister i Liberia. 435 dollar motsvarar ungefär 3325 kronor.
Detta innebär att handledare och överläkare kommer att få nästan dubbelt så högt risktillägg som sjuksköterskor, tandhygienister och annan personal med lägre lön, något som har väckt stor kritik bland de berörda. Nu har flera vårdanställda i Liberia förklarat att de planerar att gå ut i strejk, rapporterar BuzzFeed News.
-Vi har varit tålmodiga, men vi tänker sluta att gå till jobbet, säger Alphonso P. Massaley, personalrepresentant på Island Clinic som öppnade i Monrovia slutet av september, till BuzzFeed News.
-När de fattar sina beslut tänker de inte ens på oss, de bara sitter på sina kontor och bryr sig inte ett dugg om ifall deras beslut är bra för oss eller inte, säger Massaley.
Städar upp ebolaspyor – har ens inte fått lön
Alex Wiah, en tandhygienist på Island Clinic, berättar att det i hans arbetsuppgifter ingår att städa kräkningar och urin och andra kroppsvätskor som snabbt sprider Ebolaviruset. Och han har inte ens fått en vanlig grundlön för sitt arbete under de två veckor han arbetat på kliniken.
-Regeringen bryr sig inte om oss. Om man skulle säga till en minister att det inte blir någon lön denna månad skulle det bli ramaskri men när det kommer till oss som jobbar inom sjukvården säger de bara ”inga pengar”, säger Alex Wiah.
I september strejkade personalen på Liberias största sjukhus, John F Kennedy Medical Center, eftersom de inte fått ut sin lön på två månader. Även i Sierra Leone har Ebolapersonal strejkat i protest mot både lönevillkoren och fördröjda löneutbetalningar. Löneskillnader och fördröjda löneutbetalningar har länge skakat Liberias hälsovård, även innan vårens Ebolautbrott. Landet har endast omkring 340 läkare, enligt FN:s uppskattning, och det mesta av vården faller därför på de ca 2000 sjuksköterskorna och läkarassisterna.
-Allt som en läkare kan göra kan även vi göra. Det är ytterst sällan vi ens har en läkare i närheten. Det är vi andra som gör jobbet, säger Emmanuel Reeves, som är ordförande i Liberias läkarassistentförbund.
Kommer kräva mer betalt för att riskera livet
Amara Konneh riktar kritik mot strejkplanerna och menar att personalen inte får överge patienterna. Men Massaley och de andra i personalen på Island Clinic låter sig inte bevekas.
-De kan alltid säga att vi inte får strejka för att vi svurit en ed. Men vi vill förklara för dem att vi aldrig har svurit en ed på att vi ska leva i fattigdom. Vi har svurit en ed på att rädda vårt folk men vi måste också får något för det, säger Massaley.
Om regeringen inte tagit till sig arbetarnas krav senast fredag kommer strejken att bryta ut på måndag i nästa vecka.