Kollaps för S i SKOP – Fördubblat stöd för L

Pehrson (L) och Andersson (S). Bild: Pressbild L / Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 28 jul 2022 2022-07-28
E-post 1397

Den senaste mätningen från SKOP är oroväckande läsning för statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna. S tappar nämligen hela 3,2 procentenheter jämfört med den förra SKOP-mätningen i april.

Samtidigt tappar S från mycket höga siffror och ligger fortfarande kvar en bit över 2018 års valresultat med 31,5 procent i mätningen.

Ett värre problem för den rödgröna sidan är att Miljöpartiet parkerat under riksdagsspärren i de flesta mätningar. I SKOP:s julimätning ökar partiet visserligen med 0,7 procentenheter, men når trots det bara 3,6 procent, alltså fortfarande en bit under riksdagsspärrens 4 procent.

Läs även: SD näst största parti i Sentio – KD backar kraftigt

SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker menar emellertid att MP har god chans att klara sig kvar i riksdagen genom taktikröster från S- och V-väljare.

– Mycket talar dock för att Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen genom taktikröstande socialdemokrater och vänsterpartister. Många av Vänsterpartiets och Socialdemokraternas sympatisörer anser att Miljöpartiet är deras näst bästa parti vilket är en bra rekryteringsbas för taktikröster, säger Hultåker.

– En förutsättning för taktikröster är dock att Miljöpartiet i valrörelsen är tydliga med att de stöder en S-ledd regering, fortsätter hon.

Läs även: Oro inom S – vill rädda MP kvar i riksdagen

Tidigare hade MP sällskap under spärren av Liberalerna i opinionsmätningarna. Men under den nya tillfälliga partiledaren Johan Pehrson har partiet lyft i opinionen, vilket bekräftas i SKOP där partiet mer än fördubblar sitt stöd och får 6,1 procent.

Det är 0,6 procentenheter högre än partiets resultat i förra riksdagsvalet och mätningens enda statistiskt säkerställda resultat.

– Under den långa ökenvandringen med extremt lågt rikspolitiskt stöd var det klart fler än fyra procent av svenskarna som stödde Liberalerna i kommunalpolitiken även om de övergett partiet i rikspolitiken. Många av dem har nu återvänt och stöder partiet rikspolitiskt, säger Birgitta Hultåker.

Men trots tappet för S och att MP ligger kvar utanför riksdagen behåller den rödgröna sidan övertaget i mätningen, med 48 procents stöd för S, C och V mot 46,9 procents stöd för M, SD, KD och L.

Bland övriga partier kan noteras att Moderaterna och Centerpartiet tappar 1,7 respektive 1,2 procentenheter medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökar med 1 respektive 1,1 procentenhet.

Skops väljarbarometer i juli

Mätningen genomfördes mellan den 8 och den 11 juli 2022. Resultatet i april månads mätning inom parentes.

Moderater 18,5 (20,2)
Liberalerna 6,1 (2,9)
Centerpartiet 6,2 (7,4)
Kristdemokraterna 5,7 (5,8)
Socialdemokraterna 31,5 (34,7)
Vänsterpartiet 10,3 (9,2)
Miljöpartiet 3,6 (2,9)
Sverigedemokraterna 16,6 (15,6)
Övriga partier 1,5 (1,3)

Läs även: Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag