Oro inom S – vill rädda MP kvar i riksdagen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Sveriges riksdag
  • Lördag 23 jul 2022 2022-07-23
E-post 517

Det finns en oro inom S för att partiet ska förlora makten genom att MP faller ut ur riksdagen. Nu höjs röster inom partiet för att S ska göra mer för att MP ska klara sig över riksdagsspärren i valet.

Tidigare har bland andra Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, uppmanat till stödröstning på Miljöpartiet i en krönika i Dagens ETC.

”Jag tror att alltfler socialdemokrater börjar luta åt att ge Miljöpartiet en stödröst, även jag själv” skriver Greider bland annat i krönikan.

Läs även: S-profiler uppmanar att stödrösta på MP

Nu rapporterar Dagens Nyheter om att röster inom Socialdemokraterna vill att partiet ska försöka hjälpa sina forna regeringspartner MP att hålla sig kvar i riksdagen.

En av dem är Linn Svansbo, S-debattör och vice ordförande i S-föreningen Reformisterna, som menar att MP:s mandat är viktiga för ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav.

– Man kan i samtal med både väljare och medier konstatera och kommentera att Miljöpartiet behövs för att vi ska ha förutsättningar att driva den politiken, säger Svansbo till DN.

En anonym källa från MP uppger till DN att det förs samtal mellan MP och S, och att oron är stor för att MP ska åka ut ur riksdagen.

– Jag vet att det har förts diskussioner. Av det jag har hört har det varit samma oro från båda parter. Sedan finns det förstås en försiktighet från S. Men det finns en väldigt stor medvetenhet att vi kommer behövas, och en ödmjukhet inför att det kan behövas stöd från deras håll, säger källan till tidningen.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, konstaterar att S drar sig för att gå till angrepp mot MP under den pågående valrörelsen.

– Egentligen står de för väldigt olika visioner och politik. Men det kommer inga attacker mot MP från S, säger han till DN.

Läs även: Väljarna hotar göra kaos med MP – Jumboplats i TV4 Väljaropinion

Läs även: Noll procents förtroende för MP-politik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag