Kommunal kräver inte skadestånd av skandalomsusad ledning

Annelie Nordström, Tobias Baudin och en elektronisk robottupp för 200 000 kronor. Foto: Wikipedia & Faksmil kommunal.se
  • Torsdag 23 mar 2017 2017-03-23
E-post 235

STOCKHOLM Det skandalomsusade fackförbundet Kommunal kommer inte rikta skadeståndskrav mot personer som ej beviljats ansvarsfrihet av Kongressen. Annelie Nordström, före detta ordförande för Kommunal och numera politiker i Fi, säger att hon tog sitt ansvar och att det faktiskt var fler än bara hon som tog okloka beslut.

Fackförbundet Kommunal kommer inte rikta skadeståndskrav mot de personer som inte beviljades ansvarsfrihet av kongressen. Det uppger Kommunalarbetaren. Trots att personer ur föregående styrelse ej beviljats ansvarsfrihet efter att de slösat miljoner av medlemmarnas pengar på lyxfester, sprit och misslyckade vänsterbloggsprojekt som Politism, försvarar nuvarande ordförande Tobias Baudin beslutet att inte rikta skadeståndskrav.

– Man kan inte driva det vidare bara för att det var okloka beslut. Vi har tittat på det i juridisk mening, det är inget frikännande av handlingarna, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Baudin referar till en utredning som gjorts av en advokatfirma som slagit fast att chansen att få rätt mot föregående styrelseledamöter är rätt liten.

Baudin vill ändå mena att det inte innebär att ge föregående styrelse rätt bara för nuvarande styrelse inte väljer att rikta skadeståndskrav.

En av dem som förknippas med skandalerna där det vidlyftigt slösades med kommunalarbetarnas medlemskassa är förbundets före detta ordförande Annelie Nordström.

I ett skriftligt meddelande till kommunalarbetaren skriver hon att det var fler än bara hon som deltog i okloka beslut och att Baudins kommentarer får det att låta som om hon skulle begått något slags fel.

”Jag hade inte väntat mig något annat beslut. Ingenting av det som uppmärksammades handlade om att jag var direkt oaktsam med förbundets pengar. Baudins resonemang om att det inte innebär att jag är frikänd, låter påskina att jag handlat brottsligt på något sätt. Så är inte fallet, jag tog mitt ansvar som ordförande i förbundsledningen och i förbundsstyrelsen där många fler än jag hade deltagit i några okloka beslut”, skriver Annelie Nordström till Kommunalarbetaren.

Nordström blev efter skandalerna medlem i Feministiskt Initiativ där hon nu valts till arbetsmarknadspolitisk talesperson för partiet.

Så sent som i förrgår, tisdagen 21 mars, talade Nyheter Idag med Hillevi Good, Kommunals projektledare för deras pågående kampanj ”kommunal vaknar”. För att kunna driva kampanjen har Kommunal köpt in en elektronisk robottupp för 200 000 kronor i syfte att återfå fackförbundets förtroende som minst sagt fått sig en törn efter de avslöjade skandalerna.

LÄS ÄVEN: En elektronisk tupp: Så ska Kommunal fixa förtroendet efter lyxkrogar, spritfester, Politism och medlemstapp

Hillevi uttryckte ett problem som Kommunal har, nämligen att folk inte förstår varför de ska gå med i facket.

– Kommunal har haft problem med människor som inte förstår varför man ska vara med i ett fackförbund, sa Hillevi Good till Nyheter Idag.

LÄS ÄVEN: Kommunal talar ut om elektronisk robottupp för 200 000 kronor: ”Väldigt välinvesterade pengar”

LÄS ÄVEN: Transports ordförande festade för nästan 18 000 kronor – Medlemmarna fick betala

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag