Kommunens drag – ger gymnasieafghaner fast jobb så de slipper åka hem

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 16 sep 2020 2020-09-16
E-post

HALMSTAD Halmstads kommun ändrar sina anställningsrutiner för migranter som omfattas av gymnasielagen. I stället för en provanställning ska de kunna få fast jobb direkt, och syftet är att förhindra att de utvisas, rapporterar Hallandsposten.

Migranter som omfattas av gymnasielagen måste skaffa en anställning på minst två år inom sex månader från att de avslutat sina studier. Klarar de inte av det riskerar de att utvisas.

Kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott i Halmstad har antagit en ny rutin som gör att dessa migranter kan få tillsvidareanställning på kommunala bolag och förvaltningar utan att genomgå en sex månader lång provanställning först.

Om det finns personer med företrädesrätt ska arbetsgivaren och facket förhandla, enligt den nya rutinen som träder i kraft den första oktober.

– Vi står i ett läge där vi har tre personer som snart är färdiga undersköterskor, som har lärt sig svenska men som omfattas av den här lagen. Det räcker inte med en provanställning för att de ska få stanna, utan det krävs en varaktig anställning, säger Ella Kardemark (KD), utskottets ordförande, till Hallandsposten.

– Det hade varit slöseri att inte ta till vara de här personerna som redan jobbar som timvikarier inom äldreomsorgen. Vi har en stor brist på personal inom vård och omsorg. Men det här handlar också om att bidra i integrationsarbetet.

Leif Johansson, förhandlingschef på kommunen:

– Men det här är absolut ingen gräddfil. Vi ställer fortfarande krav på att personerna ska ha rätt utbildning, rätt kompetens och vara personligt lämpade, och det ska också finnas ett behov av att anställa.

Andréa Skoglund (SD) är en av ledamöterna i personal- och ledningsutskottet och är kritisk till beslutet.

– Vi har tagit in och gett den här gruppen tillfälligt uppehållstillstånd på grund av studier, inte på grund av skyddsskäl. Kraven för att de ska få stanna är tydliga och nu väljer vi att frångå dem. Vi ger alltså fördelar till en liten grupp och det tycker jag blir orättvist mot andra som kämpat länge för att få komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Läs även: ”Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder”

Läs även: Ramberg rasar när Migrationsverket minskar ersättning till asyljurister

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag