Kommunens grepp mot sexhotande barngänget i Grums – samtal

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Torsdag 11 jul 2019 2019-07-11
E-post 653

GRUMS Med fysiska och verbala attacker har ett gäng barn till nyanlända satt skräck i ett bostadsområde i Grums. Bland annat har de slagits med plåtrör och hotat med våldtäkt. Efter ett år av denna terror har kommunen valt att agera – med samtal.

Tidningen Hem & Hyra var först att uppmärksamma att ett gäng barn i åtta- till tioårsåldern har lamslagit ett bostadsområde i Grums. Barngängets härjningar har pågått sedan förra sommaren men eskalerat under de senaste månaderna.

Boende i området vittnar om att gänget ger sig på andra barn med hot och våld, och att de även har gett sig på vuxna kvinnor.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”Jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de, berättar hyresgästen Malin för Hem & Hyra.

Till saken hör att barnens föräldrar är nyanlända. Hyresgästföreningen har skickat ett brev till polisen, Grums hyresbostäder och socialtjänsten med krav på att något görs åt saken så att situationen inte spär på ”vi mot dem-tänkande” och främlingsfientlighet.

Nu har kommunen till slut agerat genom att fältassistenten Lennart Andersson tagit ett snack med några av de utpekade barnens föräldrar. Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till Nya Wermlands-Tidningen.

– Barnen förstår nog inte helt proportionerna av detta och tycker inte att det har varit fullt så illa som det beskrivits. Vi har förklarat för dem att de inte får hota eller bete sig dumt när man träffar andra, säger Lennart Andersson.

– Jag förklarade varför vi fältassistenter är i området och det tycker de är bra. Samtidigt förstår de inte helt eftersom det har varit lugnt sedan ett par veckor tillbaka, säger han.

Kommunpolischef Lennart Hynynen uppger att ingen har gjort någon polisanmälan mot de våldsamma barnen. Om någon gjorde det skulle ärendet lämnas över till socialförvaltningen på grund av barnens låga ålder.

– Det polisen kan göra är att sätta sig ner och prata med boende och familjerna som det handlar om. Föräldrarna till barnen pratar inte svenska så det är inte säkert att de vet vad deras barn håller på med, så det kanske räcker med att vi ger dem den informationen, säger Lennart Hynynen till Aftonbladet.

Nyheter Idag har sökt fältassistenten Lennart Andersson för att bland annat fråga varför kommunen inte har agerat tidigare. Han svarar att han ”har fullt upp” och kan inte ta våra frågor under torsdagen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag