”Könsdiskriminerande”: Reklamombudsmannen fäller Changs elbolag

Teckningen på elfakturor som fälls av RO
  • Tisdag 10 nov 2020 2020-11-10
E-post 1299

”Reklamen innehåller en tecknad illustration av en kvinna som ligger och putar med rumpan på ett rör som det står U 235 på. Hon är naken förutom ett par högklackade skor. Reklamombudsmannen finner att kvinnan framställs som ett sexobjekt genom sin klädsel, pose och den miljö hon visas i”, skriver Reklamombudsmannen i sin fällning av elbolaget Svensk Kärnkraft AB som grundats av Chang Frick.

En teckning på elfakturor som skickades ut till elkunder i slutet av våren avseende förbrukning för april månad fälls av Reklamombudsmannen, RO.

På teckningen avbildas en naken kvinna som ligger på ett rör med bokstäverna ”U235”. Bredvid i bild syns flera upprörda personer, bland annat en med en feministisk symbol på tröjan. En annan håller i ett litet vindkraftverk som sloknar.

Anmäldes av sex personer

Den 2 juni publicerade Svensk Kärnkraft en bild på fakturan på Facebook, där de beskrev kvinnan på bilden som ”miss nuclear”. Inlägget mötte flera starka reaktioner. ”Tänker också anmäla er till Reklamombudsnämnden, blir imponerad av att ni ändå kunde tro att nåt sånt här skulle vara kul?! Kryp tillbaka under stenen är ni vänliga!”, skrev en person.

”Ni kan tycka att det är edgy att vara sexistiska i er kommunikation, men det gör det inte mindre sexistiskt eller okej. Jag är glad att företag som arbetar som ni kommer bli obsoleta över tid, hade bara hoppats att det skulle ske lite snabbare. Men det verkar vara många män som fortfarande tycker sexism är roligt, baserat på tråden och antal reaktioner. Ni är anmälda till Reklamombudsmannen iallafall”, var omdömet från en annan Facebookanvändare.

Men alla kommentarer var inte negativa. ”Jag blev glatt överraskad när fakturan kom på mailen. Inte bara för att priset var betydligt lägre än jag hade innan bytet utan också för den fantastiska illustrationen”, skrev en person. Totalt inkom anmälningar till RO från sex personer.

I ett yttrande till Reklamombudsmannen skriver Svensk Kärnkraft att illustrationen på fakturorna är en del i redaktionell kommunikation och inte ska ses som reklam. Den linjen köper emellertid inte RO som fäller fakturan och teckningen som ”könsdiskriminerande”.

Chang Frick: ”Vi är illa ute när teckningar anses farliga”

När Nyheter Idag talar med Chang Frick, grundare av både Svensk Kärnkraft och tidningen du nu läser, säger han sig förstå att teckningen väcker reaktioner. Men att någon kan känna sig kränkt anser han inte är skäl nog för att inte publicera den.

– Det finns en parallell debatt där radikala islamister vill förbjuda teckningar av profeten Muhammed. Precis som med elfakturan handlar det i slutändan om inget mer än en teckning, svarta streck på ett papper. Vi är illa ute när teckningar anses farliga och det går dessutom stick i stäv med principen om ett fritt och liberalt samhälle.

Bakgrunden till den nakna kvinnan, förklarar Frick, är en referens till framför allt 50- och 60-talet och så kallade pinuppbilder. Vid den här tiden byggdes flera kärnkraftverk och forskningen runt kärnkraften tog fart. Till och med inom bilindustrin undersöktes koncept som kärnkraftsdrivna bilar, ett exempel är Ford Nucleon. Men det finns även en annan tvist, berättar Frick.

– Miss nuclear är inget vi hittat på. Det har funnits på riktigt. Googla ”Miss Atom”, det var en rysk skönhetstävling för kvinnor inom den kärntekniska industrin där vinnaren annonserades på internationella kvinnodagen.

Byt elavtal Stöd svensk kärnkraft

Vill du också stödja svensk kärnkraft? På varje ny månadsfaktura är det en ny vass teckning som alltid retar någon!

Som elkund stöder du dessutom indirekt Nyheter Idag.

Klicka här för att byta elbolag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag