Konservativ majoritet i ny mätning från SVT/Novus

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 27 aug 2020 2020-08-27
E-post

Egen majoritet för konservativa M, SD och KD samtidigt som de liberala partierna L och MP hamnar utanför riksdagen. Det blåser en konservativ vind i den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus, där regerande S tappar över två procentenheter.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skulle tillsammans få en egen majoritet om det var riksdagsval idag enligt den senaste opinionsmätningen från SVT Novus.

Läs även: Tokras för S i DN/Ipsos – tappar ett helt miljöparti

M, SD och KD skulle tillsammans få 177 mandat om mätningen blev valresultat, vilket räcker till en egen majoritet av riksdagens 349 mandat.

Regerande Socialdemokraterna tappar över två procentenheter, från 30,6 till 28,3 procent, vilket är den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen.

Men det viktigaste anledningen till att det skulle bli regeringsskifte om SVT/Novus mätning blev valresultat är att Miljöpartiet, som sitter i regeringen, och Liberalerna, som ingår i regeringsunderlaget, skulle hamna utanför riksdagen med sina resultat på 3,8 respektive 2,9 procent.

SVT/Novus mätning för augusti

Resultatet från förra mätningen i juni inom parentes.

Socialdemokraterna 28,3 (30,6)

Moderaterna 21,2 (20,7)

Sverigedemokraterna 19,4 (18,4)

Vänsterpartiet 9,3 (9,4)

Centerpartiet 7,6 (7,8)

Kristdemokraterna 5,8 (5,7)

Miljöpartiet 3,8 (3,4)

Liberalerna 2,9 (3,0)

Läs även: SD går kraftigt fram på bekostnad av S i Sentios julimätning

Den största förändringen i mätningen förutom Socialdemokraternas nedgång är Sverigedemokraternas uppgång med en procentenhet, från 18,4 till 19,4 procent.

Partiet ligger därmed mindre än två procentenheter efter Moderaterna i tätstriden om Sveriges näst största parti.

Novus vd Torbjörn Sjöström tror att både M och SD gynnas av att lag och ordning blivit en huvudfråga igen efter flera omtalade våldsbrott under sommaren.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU vill därför att partiet prioriterar att komma till rätta med kriminaliteten.

– Man måste se till att skolan funkar, att socialtjänsten har resurser och att unga killar jobbar i stället för att hänga på gator och torg, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU, enligt SVT.

Läs även: SSU attackerar Botström efter utspel: Låter som ”en ilsken medborgare”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag