Tokras för S i DN/Ipsos – tappar ett helt miljöparti

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 26 aug 2020 2020-08-26
E-post 3925

Socialdemokraterna tappar fyra procentenheter i den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos, vilket är lika mycket som regeringspartnern MP får i samma mätning. Efter att ha fått 31 procent i den förra mätningen från DN/Ipsos landar S på 27 procent, vilket är lägre än partiets historiskt dåliga valresultat 2018.

– Nu hörs allt fler kritiska röster om coronastrategin och Stefan Löfven anklagas för bristande ledarskap. Under sommaren tog konflikterna i migrationskommittén stor plats, och sedan inträffade den tragiska dödsskjutningen i Fittja, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN och fortsätter:

– Coronafrågorna finns kvar men annat som var stort före pandemin har tagit ett tydligt kliv in i debatten igen.

Läs även: SD går kraftigt fram på bekostnad av S i Sentios julimätning

Enligt DN/Ipsos data beror nedgången framförallt på att S-väljare återvänder till sofflocket, men en del väljare går också tillbaka till andra partier efter att ha slutit upp bakom statsministern under våren. Störst är väljartappet bland kvinnor, Saco-anslutna tjänsteman, utanför storstäderna och i åldersgruppen 60+.

DN/Ipsos mätning i augusti

Siffrorna i mätningen är avrundade till närmaste heltal. Förra mätningens resultat är inom parentes.

Socialdemokraterna 27 (31)

Sverigedemokraterna 21 (20)

Moderaterna 20 (17)

Vänsterpartiet 10 (9)

Centerpartiet 7 (7)

Kristdemokraterna 6 (7)

Miljöpartiet 4 (3)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: Ny kalldusch för S – tappar över 2 procentenheter i GP/Sifo

Den största uppgången i mätningen står Moderaterna för. Partiet ökar med tre procentenheter, från 17 procent till 20, och är därmed på samma nivå som partiet fick i valet.

Sverigedemokraterna, som ökar med en procentenhet till 21 procent, ligger emellertid fortfarande före M i DN/Ipsos och är därmed näst största parti.

Samtidigt är det en bit kvar för SD till de rekordsiffror partiet fick i DN/Ipsos innan coronapandemin, då partiet fick 25 procent och var jämnstora med S.

– Sverigedemokraterna har hejdat utflödet av väljare som man hade under våren.  Partiets läge har stabiliserats men det är långt till rekordnivåerna, säger Nicklas Källebring till DN.

Av övriga partier noterar Vänsterpartiet en liten ökning och Kristdemokraterna en liten minskning, på en procentenhet var.

I bottenstriden ökar Miljöpartiet med en procentenhet och tar sig därmed över spärren till riksdagen med 4 procent. Samtidigt tappar Liberalerna en procentenhet och hamnar under spärren med 3 procent.

Läs även: Vice statsminister Lövin (MP) avgår – lämnar politiken

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag