SSU attackerar Botström efter utspel: Låter som ”en ilsken medborgare”

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Onsdag 4 sep 2019 2019-09-04
E-post

Efter att SSU:s ordförande Philip Botström krävt hårdare tag mot grova kriminella attackeras han av sitt eget förbund som tycker att han låter som en ”ilsken medborgare” som ägnar sig åt populistisk högerretorik.

Nyligen krävde Philip Botström, ordförande för SSU, att regeringen tar i med hårdhandskarna mot den grova kriminaliteten.

– Nu är det dags att det starka samhället slår tillbaka på allvar. Vi måste göra livet för de grovt kriminella till ett helvete, sade Botström enligt Aftonbladet.

– Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet, granska varenda transaktion de genomför och beslagta allt som saknar laglig finansiering, fortsatte Botström.

Läs även: SSU-förslag: Vegetarisk norm på äldreboenden – ”ska påverka klimatet mindre”

Men nu får Botström bakläxa av sitt eget förbund. I en debattartikel i Aftonbladet skriver företrädare för 15 SSU-distrikt att Botström låter som ”en Facebookkommentar, hastigt skriven i affekt av en ilsken medborgare efter ännu en gängskjutning”.

Detta utgör enligt författarna ”en retorik som traditionellt sett hörts från röster långt ut på den auktoritära, populistiska högerkanten, inte hos den unga socialdemokratin.”

Istället anser man att SSU ska fortsätta med traditionell socialdemokratisk politik på området som går ut på att ”värna före detta kriminellas rätt till en andra chans”.

Detta genom att ”fokusera på ekonomiska klyftor och sociala orättvisor – inte ägna oss åt populistisk retorik och symbolpolitik”, eftersom det enligt författarna ”är ett känt faktum att kriminaliteten göds av, och frodas i kapitalismen och klassamhället”.

Som exempel på åtgärder föreslår man ”satsningar för att se till att alla barn klarar grundskolan, på fritidsledare och trygghetsvärdar för att unga ska ha bra vuxna förebilder och satsningar på bostäder för att bryta segregationen”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag