Kostnaderna för skyddat boende i Sollefteå skenar: ”Nu kommer hotet från hela familjer och klaner”
SOLLEFTEÅ 2015 hade Sollefteå kommun kostnader på 769 000 kronor för skyddat boende. 2019 är prognosen drygt elva miljoner kronor. – Det kan låta som lite i sammanhanget. Men översätter du det till Stockholm skulle det handla om 500-600 miljoner kronor, säger Majed Safee, kommunikatör på Sollefteå kommun.
Just nu förbereder sig Sollefteå kommun för ett stålbad. Den lilla kommunen i Norrlands inland behöver spara 20-30 miljoner kronor per år de kommande åren. Mycket pengar för en liten kommun med ungefär 1,3 miljarder kronor i årlig budget (riksdagen har en årlig budget – inklusive riksdagsledamöternas löner – på drygt 1,8 miljarder kronor).
Som jämförelse har Stockholms stad en budget på 46 miljarder kronor för 2019. Om Stockholm skulle behöva göra lika stora besparingar handlar det om drygt en miljard kronor per år.
I augusti presenterades en lista på kommunens hemsida med tänkbara åtgärder för att komma tillrätta med de väntande underskotten. Inga områden är fredade. Allt ska prövas. Det handlar om allt från bidrag till byalag, kommunala idrottsanläggningar, minskat antal utskrifter, färre chefer, minskad adminstration. Men även utreda om det går att införa ”arbetsplikt” för personer som får ekonomiskt bistånd.
Ett av skälen till den dåliga ekonomin beror på en kraftig ökning av kostnaderna för skyddade boenden berättar Majed Safee, kommunikatör på Sollefteå kommun. I år är prognosen att det kommer kosta 11,25 miljoner kronor.
– Det kan låta som lite i sammanhanget. Men översätter du det till Stockholm skulle det handla om 500-600 miljoner kronor, säger Safee.
Samtidigt flyttas allt mer av kostnaderna över på Sollefteå, i takt med att de nyanlända lämnar den tvååriga etableringsplanen, då kommunerna kan få ersättning från staten.
Just nu har man sexton personer som är utplacerade på skyddade boenden. Det handlar i huvudsak om nyanlända, utlandsfödda, säger Majed Safee.
Kostnaderna har ökat lavinartat på kort tid. 2015 hade Sollefteå kostnader på 769 000 kronor för skyddat boende.
– Det är inte bara att det blivit fler. Framförallt har placeringarna blivit så mycket dyrare. Traditionellt har skyddat boende varit att en kvinna behövt bo i kvinnojourens lägenhet som funnits på okänd adress i några nätter eller någon vecka, säger Majed Safee.
Han fortsätter:
– Nu kommer det krav på mycket högre säkerhet för att hotbilden är så stor. Tidigare har det kanske varit någon äkta make som varit galen. Nu pratar vi plötsligt att det är hela familjer, klaner och en helt annan hotbild. Då pratar vi helt plötsligt skottsäkra glas, dygnetruntbevakning. Det är boenden där placeringar kan kosta 9 000 kronor per natt.
Sollefteå har de senaste åren tagit emot ungefär 1 500 nyanlända.
– Det ser ut som om antalet placeringar i skyddade boenden har slutat att öka. Men kostnaderna fortsätter uppåt. Delvis handlar det också om att det är som med HVB-hem när det kom som mest ensamkommande. De har börjat ta mer betalt, säger Majed Safee.
Det är lite som kommunerna med nuvarande lagstiftning kan göra för att akut få stopp på förföljelsen, hoten mot de utländska kvinnor, män och barn som behöver skyddat boende.
– Vi kan erbjuda samtalsterapi till de här männen som hotar. Det är vad vi kan göra. Men att ändra attityder, åsikter som de har med sig. Det går inte över en natt, säger Safee.
I Sollefteå är slutsatsen den samma som allt fler kommuner gör.
– Kontentan är att det är ohållbart. I Stockholmsperspektiv skulle det handla 500-600 miljoner kronor. Om vi måste göra de här placeringarna är det de som satte oss i den här situationen som borde se till att finansiera det. Och det är staten, säger Majed Safee.
Kostnaderna för skyddat boende ligger inom Individ- och familjeomsorgsen med en total årsbudget på ungefär 48 miljoner kronor. Prognosen är att budget överskrids med 22 miljoner kronor. Förutom kostnaderna för skyddat boende handlar det om kostnader för LSS. På grund av att Försäkringskassan börjat göra hårdare tolkningar, utan att kommunerna fått mer pengar för att klara av de kostnaderna, enligt Majed Safee.
Åtgärderna som listas är inte beslutade utan ska utredas.
Hej.
Tycker du att det behövs mer kommungranskning? Tipsa Pelle Zackrisson.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.
Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.
Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick