Kraftig ökning av sprängdåd

En polis med förstärkningsvapen. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 21 aug 2019 2019-08-21
E-post 290

SVERIGE Dagens Nyheter rapporterar att antalet sprängdåd i Sverige ökar. Mellan januari och juli i år skedde 120 sprängningar jämfört med 83 i fjol, enligt polisens statistik.

Under årets första hälft har alltså sprängningarna ökat med 45 procent jämfört med motsvarande period i förra året. Enligt Dagens Nyheter har ökningen skett i hela landet förutom i Region mitt. Flest sprängdåd sker i Region syd och då främst i Skåne.

– Man kan i dagsläget egentligen bara spekulera om varför. Vi har en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap, säger Petra Stenkula som är utredningschef vid polisen i Region syd.

Under hela förra året skedde totalt 157 sprängningar i landet. Tidigare år har polisen inte fört samlad statistik över sprängdåd. Däremot finns det siffror som visar att Nationellt forensiskt centrum gjorde mer än dubbelt så många sprängämnesundersökningar 2018 som 2013.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag