Kriminella gäng rekryterar mördare på ungdomshem

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 okt 2021 2021-10-18
E-post

Kriminella gäng värvar ungdomar på ungdomshem för morduppdrag, rapporterar Svenska Dagbladet. En pojke har tidigare dömts för ett anstiftat mordförsök som utfördes på rymmen från ett ungdomshem, och en ung man som var på rymmen misstänks för ett mord i Örebro
– De får sällan så mycket påbackning på sina straff och det är inte de första gärningsmän som vi tittar efter eftersom vi tror de redan sitter, säger en polis till SvD.

Kriminella gäng rekryterar ungdomar från Sis-hem för att genomföra mord, rapporterar Svenska Dagbladet. Polisen har fått ökad insikt i verksamheten sedan krypterade chattar som Enchrochat och Anom knäckts.

– Vi ser i det krypterade materialet att man hämtar ungdomar från Sis-hem och ger dem uppdrag samt pengar för att utföra morden medan de redan sitter. De får sällan så mycket påbackning på sina straff och det är inte de första gärningsmän som vi tittar efter eftersom vi tror de redan sitter, säger en polis till SvD.

Läs även: Man sköts ihjäl i Örebro – maskerade män flydde på cyklar: ”Normalbyggda”

En 19-åring som var på rymmen från ett ungdomshem misstänks ha skjutit ihjäl en man på öppen gata i Örebro i slutet av februari. En 22-årig man som misstänks ha anstiftat mordet har gripits och sitter häktad för grovt vapenbrott.

– Vi tittar självklart på bakgrunden, och det är naturligtvis inte bra att man är på fri fot när folk är dömda. Och i det här fallet misstänks han för mord, medan han var på rymmen, säger åklagaren Anna Berg till SvD.

I maj förra året försökte en 16-årig pojke som var på rymmen från ett ungdomshem skjuta ihjäl en ung man. Pojken dömdes till tre års sluten ungdomsvård, och flera personer dömdes för medhjälp och anstiftan.

– Jag vet att man i chattarna pratar om att använda sig av unga som är placerade på hem där det anses inte finnas så stor säkerhet. Man försöker anlita personer som redan har stor erfarenhet av grovt våld, så att säga, och ger dem uppdrag, säger Ted Esplund vid NOA, nationella operativa avdelningen, till SvD.

Christer Johansson som är säkerhetsdirektör vid Statens institutionsstyrelse (Sis) säger att han är medveten om att det finns en bristande säkerhet på vissa boenden.

Enligt Johansson har många placerade ungdomar tillgång till elektronik som datorer och mobiltelefoner vilket beror på lagarna om vård.

– Man har tillgång till mobiltelefon, men vi kan i vissa fall begränsa den. Det här har vi påtalat för lagstiftarna, att man bör se över lagen i den här delen, säger Christer Johansson.

Läs även: Ny rymningsskandal: Mördare fritagen från ungdomshem – saknades ordentligt staket

Läs även: Rymlingar från ungdomshem rånade taxiförare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag